Читај ми!

Да ли је пластична операција прикладан поклон за 18. рођендан

Тренд који се понавља сваког пролећа: тинејџерке, најчешће матуранткиње, у пратњи родитеља, траже корекције усана, обрва, носа, па и груди. Да ли је рана младост добро време за отклањање недостатака за РТС говори др Миломир Гачевић, специјалиста пластичне, естетске и реконструктивне хирургије.

Да ли је пластична операција прикладан поклон за 18. рођендан Да ли је пластична операција прикладан поклон за 18. рођендан

Тренд естетских хируршких интервенција се из године у годину повећава без обзира на период године, наводи др Миломир Гачевић, али жеља девојака да за матурско вече направе такву врсту промене за њега је необјашњива.

„Мислим да то није добро, већ је неопходно максимално очувати своју природност, а тамо где има недостатака, а има недостатака дефинитивно, ми смо ту да помогнемо, да то мало исправимо, јер свако од нас, нарочито та младост од 17, 18 година има лепоту коју треба чувати“, наглашава гост Јутарњег програма.

Дугогодишње искуство, додаје доктор, сведочи да и најмања естетска хируршка интервенција позитивно утиче на психу, на социјални статус, на самопоуздање пацијената и то треба подржати, али ако тај ефекат изостаје и ако је у питању имитирање неке друге особе, онда такве интервенције не подржава.

Улога родитеља

Доктор Гачевић истиче да постоје две групе родитеља када су у питању естетске интервенције којима се подвргавају њихова деца.

„Постоји група родитеља који чак инсистирају да њихова ћерка у раној младости нешто 'поправи' како би сутра кроз факултет, кроз посао, имала неку бољу 'проходност' у животу. А имате с друге стране девојчице које страшно притискају родитеље, а родитељи, као и сви ми, попустљиви су према деци. Имао сам прилике у својој ординацији да видим како је долазило и до оштрих сукоба и свађа са родитељима, али с друге стране, и оних који су говорили: 'а зашто не би урадила и то'“, наводи доктор.

У сваком случају треба урадити извесне интервенције, али без претеривања и уз максималан труд да делује што природније, која неће сметати и због које се нико после две-три године неће покајати зашто је то урадио.

Естетске хируршке интервенције као модни тренд

Често се дешава да се девојке одлучују за неке интервенције доживљавајући их као неку врсту тренутног мондног тренда које ће за коју годину да промене. Али зато доктори морају да скрену пажњу таквим пацијенткињама да то нису интервенције за једну годину.

„Имате девојака, али и мушкараца, који оперишу нос по пет-шест пута. Зашто? Зато што не знају шта желе. Како год да им направите нос, они нису задовољни, јер не препознају себе кроз то што су добили. А када их питате шта тачно желе они не знају. Ако хирург преузме одговорност па им објасни шта одговара њиховом лицу, опет неће бити задовољни“, додаје хирург.

Естетску интервенцију пре свега треба прилагодити властитим анатомским структурама, а не по угледу на неку другу особу, истиче доктор Гачевић.

„Једно време је био тренд тај 'твиги пиги' носић, али шта се дешава. Девојке које су радиле у Турској те носиће, оне сад имају проблем са дисањем и сада имамо озбиљне проблеме да то поправимо. Онда морамо да узимамо хрскавицу са ушију или ребара да то поправимо. Тако да не треба ићи главом кроз зид“, наглашава гост Јутарњег програма, др Миломир Гачевић, специјалиста пластичне, естетске и реконструктивне хирургије.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво