Читај ми!

Пужеви и за изнутра и споља – специјалитет и козметичко средство

Узгој пужева може бити уносан посао, мада су, показују подаци, ретки они који се одлучују за то. Њихово месо, кажу нутриционисти, једно је од најздравијих, па су веома тражени као деликатес. Ипак најтраженији су у козметичкој индустрији и деценијама се примењује у Јапану.

Шта све не бисмо урадили за лепоту? Можда изгледа смешно и не баш привлачно, али, кажу, и те како делује. Ови мекушци крећу се по лицу остављајући трагове слузи, што је, како кажу, еликсир здраве и лепе коже.

Иако овако нешто код нас постоји више од десет година, тек у последње време је, кажу, постало веома тражено.

„Када сам дошла на први третман имала сам трему морам признати, али осећај је фантастичан, заиста јесте једна микро масажа. Кожа има ефекат стакла“, прича Наталија Урошевић.

Пужева слуз користила се и у 16. веку у Француској за лечење стрија насталих током трудноће, а захваљујући открићу онколога из Мадрида, и у лечењу од радиоактивног зрачења преживелих у Чернобиљу.

Ипак, прва козметичка крема на бази екстракта пужеве слузи појавила се на тржишту 1990. године, након што су, радници једне фарме ових мекушаца у Чилеу, приметили да им, када су изложени дејству ове супстанце, брже зарастају ране на рукама.

„Ово су 'албино' афрички пужеви који садрже две врсте слузи. Једна слуз служи за покретање самог пужа, а друга слуз садржи гликолну киселину која се користи у козметици. Ефекат гликолне киселине је велики. Корисити се за љушћење коже, односно уклањање мртвих ћелија, тако да са овим третманом добијамо комплетну регенерацију коже“, објашњава Жаклина Ћирић, дипломирани струковни естетичар-козметичар.

Специјалитет који код нас није довољно популаран

У неким земљама фарме пужева су туристичке атракције, а у Италији и Шпанији су веома тражени специјалитет. Пужеве највише једу Французи – годишње поједу око 35.000 тона. Продају се замрзнути, кувани или сирови. На нашем тржишту интересовање је мало.

Према речима нутриционисте Дома здравља Савски венац, Ане Бандуке Тодоровић, пужеви су код нас мало заступљени, као и у земљама у окружењу, зато што не постоји масовна производња.

„Људи нису сигурни да ли ће купити праве, сигурне пужеве, то је тек у повоју. Међутим долази тренд и код нас. Специфични су по томе што су чист протеин, на 100 грама пужеви имају чак 15 грама протеина, што је приближно белом пилећем месу, немају масноће, али имају гвожђе, поједине минерале и могу да се сврстају у јако квалитетне намернице“, истакла је Бандука Тодоровић.

Пужеви су једини мекушци који су потпуно глуви, двополни су, па се самостално размножавају и, веровали или не, имају зубе. Хране се воћем и поврћем.

Чувају се у стерилним условима, на одговарајућој температури. Разликују се од обичних баштенских пужева, па стручњаци поручују – Не покушавајте ово сами код куће.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије