Елизабет из Нигерије зна за Теслу и Новака – знамо ли ми за Обафемија и Нгози

Као заљубљеник у спорт, гледала сам Новака Ђоковића, прослављеног светског тенисера, и пре него што сам дошла у Србију на мастер програм, али сада ми је невероватно што нисам знала да је из Србије.

Претпостављам да сам била толико импресионирана његовим вештинама и нисам се бавила његовим пореклом све док нисам дошла у Србију. По доласку сам видела билборде са његовим ликом и када сам о томе питала колеге објаснили су ми да је Новак из Србије. То сазнање је било толико узбудљиво да сам позвала пријатеље у Нигерији да их о томе обавестим.

Такође сам знала и за Николу Теслу. Чувени научник, познат и после смрти. Открила сам много занимљивих ствари о њему, како је изумео први мотор на наизменичну струју и да је такође развио технологију производње и преноса наизменичне струје. Поред тога, схватила сам и да је по њему названа јединица за магнетну индукцију као и да је аутор многих других иновација. Занимљиво, аеродром у Београду је назван по њему, а ту је и музеј који посвећен њему. За људе у Србији то није новост, али за мене је била.

Има много Нигеријаца који су успешни у разним областима и чине нацију поносном. Прва особа на коју бих да вам скренем пажњу је Обафеми Аволово, он је био један од оснивача Нигерије, борац за независност.

Рођен је 6. марта 1909. године, а умро је у мају 1987. Као младић, био је веома вредан и активан као новинар, одиграо је важну улогу у стварању Нигерије. Увео је бесплатно опште образовање и здравствену заштиту у западној Нигерији јер је један од његових главних циљева био да сви грађани буду образовани. 

Изградио је стадион Либерти, први модерни спортски објекат у Нигерији, а његова администрација је основача веома ефикасну развојну корпорацију западне Нигерије која је развила производњу и маркетинг узгајивачима какаоа у западној Нигерији. После његове смрти један од универзитета у Нигерији добио је његово име; до данас је познат као Универзитет Обафеми Аволово (ОАУ), а његов портрет се налази на једној од новчаница Нигерије.

Следећа особа из Нигерије коју бих да истакнем је Нгози Оконџо-Ивела. Она је жива легенда и њен успех и достигнућа су мотивација за многе жене, укључујући и мене. Рођена је 13. јуна 1954. у држави Делта у Нигерији.

Основно и средње образовање стекла је у Нигерији, пре него што се преселила у САД где је дипломирала на Универзитету Харвард 1976. Магистрирала је урбанизам 1978, а докторирала регионалну економију и развој 1981. Нигеријци су поносни на њу јер је два пута била министарка финансија Нигерије 2003-2006 и 2011-2015 и једно кратко време је била министарка спољних послова 2006, чиме је постала прва жена на обе функције.

Вратила се у Светску банку и доспела на позицију генералног директора за операције 2007-2011. Она је прва жена и прва Африканка која је водила Светску трговинску организацију као генерални директор од марта 2021. Добитница је више награда и почасних диплома.

Нигеријац о којем би требало да се зна и ван граница земље је Алико Данготе, успешан пословни човек.

Рођен је 10. априла 1957. године у држави Кано у Нигерији, основно и средње образовање стекао је у Нигерији, док је дипломирао пословне студије и администрацију на Универзитету Ал-Азхар у Каиру. Оснивач је и извршни директор "Данготе групе" која је почела као мали трговачки бизнис у продаји цемента и пољопривредних производа попут пиринча и шећера, по којима је познат.

Данас је "Данготе група" једна од највећих компанија у Африци. Нигеријци су поносни на Алика Данготеа јер је добро проширио посао и осим у Нигерији запошљава људе у Гани, Тогоу, Бенину и Замбија. Он је један од најбогатијих људи у Африци и такође добитник многих награда.

среда, 15. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара