Говори италијански да… не би био кажњен са 100.000 евра

Странка Браћа Италије представила је нацрт закона према коме би се Италијани, који користе енглеске и друге стране речи у службеној комуникацији, могли суочити са казнама до 100.000 евра.

Закон је представио члан Доњег дома италијанског парламента Фабио Рампели, и има подршку премијерке Ђорђе Мелони, преноси Си-Ен-Ен. Нацрт третира све стране језике, али је посебно усмерен на енглеске речи и, како се наводи, „англоманију”.

У Предлогу пише да енглеске речи „понижавају и умртвљују" италијански језик, а ствар је, кажу заговорници новог закона, посебно проблематична имајући у виду да Велика Британија више није чланица Европске уније.

Расправа у парламенту о овом предлогу закона тек предстоји.

Између осталог, у њему се од свих који обављају функције у јавној управи, захтева да имају „писано и усмено знање италијанског језика, и да владају њиме”. Такође, забрањује се примена енглеског језика у службеној документацији, укључујући „акрониме и називе радних места у компанијама које послују у земљи”.

„Овде није реч о трендовима, јер они пролазе. Англоманија има последице за читаво друштво”, наводи се у нацрту закона.

Први члан предложеног закона осигурао би да се чак и у канцеларијама за странце који не говоре италијански, он мора користити као примарни језик.

Сви који не буду поштовали закон могли би бити новчано кажњени – од 5.000 евра и 100.000 евра.

Према предложеном закону, Министарство културе основало би комисију чија би надлежност укључивала „исправну употребу италијанског језика и његов изговор” у установама образовања, медијима, трговини и оглашавању.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво