Рамазанска светла у Лондону

Лондонски Вест Енд, епицентар позоришног и филмског живота британске престонице, први пут је осветљен у част, за муслимане, светог месеца поста – Рамазана.

Градоначелник Лондона Садик Кан званично је упалио тридесет хиљада одрживих сијалица чије постављање финансира непрофитабилно добротворно друштво „Рамазанска светла Уједињеног Краљевства“.

Светла, која се протежу од станице подземне железнице Лестер сквер до трга Пикадили и дуж позориштима дупке пуне авеније Шафтсбури, приказују месечеве мене током Рамазана.

Оснивач невладине организације, која је јавним донацијама омогућила прва рамазанска светла, Ајша Дасаи рекла је британским медијима да јој је инспирација био осећај, који је имала као дете док је у центру Лондона са нестрпљењем ишчекивала да се упале Божићна светла.

„Сестра и ја бисмо легле на задње седиште нашег аутомобила и кроз провидни кров гледале светла. Било је магично“, сећа се Ајша и додаје да је ту магију хтела да омогући и сопственој верској заједници.

Светла ће остати упаљена од 22. марта до 21. априла и највећа су манифестација ове врсте у Европи.

Рамазан је девети месец исламског лунарног календара.

Посвећен је духовном развоју верника кроз пост, добротворни рад, молитве и унапређење заједнице.

Сваки почиње Сухором - доручком пред пред пост и завршава се Ифтаром – вечером, којом се завршава дневни пост.

Манифестације поводом Рамазана широм Лондона

Ифтарску гозбу организује Музеј Викторије и Алберта, али и, први пут, фудбалски клуб Челси, као и Универзитет Мидлсекс у северном Лондону.

Широм Лондона организују се сличне гозбе, али и панел дискусије, радионице за израду рамазанских светиљки, хорски наступи и друге манифестације.

За најсиромашније грађане Ифтарска гозба значи бесплатан оброк током целог месеца муслиманског поста.

Ноћ моћи

Муслиманска заједница сматра да се 610. године на почетку овог месеца пророку Мухамеду, токо медитације на гори Хири код Меке, указао арханђел Гаврило и наложио му да „почне да чита“.

На то му је пророк Мухамед одговорио да не зна да чита.

Арханђел Гаврило је своје наређење поновио још два пута а потом загрлио Пророка, који је одмах потом изговорио прве стихове Курана.

Ова ноћ откровења позната је под називом Лајлат Ал Кадар (Ноћ Моћи). Муслимани верују да је Бог открио пророку Мухамеду садржај Курана током наредна двадесет три дана.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво