Ако желите да проверите свој IQ најбоље је да то учините на Менсином тесту

Више од 140 кандидата током викенда проверавало је колики је њихов квоцијент интелигенције (IQ), на тесту који је организовала Менса Србије. Много је онлајн тестова, али су већином непоуздани. Због тога је IQ најбоље проверити на тесту удружења које у свету броји око 140.000 чланова у преко стотину земаља.

Тест за који нема припреме, мери најједноставније речено сналажење у различитим ситуацијама. Интелигенција је урођена, али остваривање потенцијала интелигентне особе зависи и од средине.

За што боље услове развоја бори се Менса, у коју могу да се учлане сви који имају IQ 148 по Кателовој или 130 по Векслеровој скали. Таквих је само два одсто укупне популације.

Менса има за циљ да усмерава интелигенцију на добробит људског друштва. Такође има задатак да својим члановима обезбеди стимулативно интелектуално окружење. Оно што карактерише ‘менсаше’ је да су јако широких интересовања. Наћи ће саговорника за сваку тему, такође може да се деси да људи нађу инспирацију за ново професионално остваривање“, објашњава Александра Боровић, председница Менсе Србија.

Од 1.016 кандидата тестираних у нашој земљи прошле године, више од 30 одсто стекло је услов за чланство у Менси.

„У свим старосним добима имамо кандидате који се тестирају, али може се приметити да млађа старосна популација показује за нијансу веће интересовање, вероватно зато што су тек стекли услов да могу да се тестирају па имају већу дозу радозналости“, наводи Сара Тврдишић, координаторка Менсе Београда.

Кандидати морају имати најмање 17 година. Могу да раде Менсин тест до три пута, највише једном годишње.

„У питању су психометријски тестови. Има 36 питања, а кандидати имају на располагању 40 минута да одговарају на њих. То су шематски постављени задаци на које не утиче културолошка основа нити језичка баријера. Дакле, било ко може да се пријави“, додаје координаторка.

Средиште Менсе Србије је у Новом Саду, а на локалном нивоу делује још десет удружења. Наредно групно тестирање у Београду заказано је за 21. мај, а тестови ће ускоро бити организовани и ван престонице.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво