Први дан пролећа и Међународни дан среће – довољно да се осећамо боље

Предлог Краљевине Бутан у Уједињеним нацијама да се Међународни дан среће прославља сваког 20. марта је прихваћен 2011. године једногласно – све 193 земље чланице су гласале за и донеле резолуцију 66-281.

Први дан пролећа и Међународни дан среће – довољно да се осећамо боље Први дан пролећа и Међународни дан среће – довољно да се осећамо боље

Циљ Светског дана среће је да се „повећа свест о важности потраге за срећом и добробити светског становништва, с обзиром на то да је потрага за срећом основни људски циљ. Резолуција препоручује правилан и уравнотежен привредни раст који се темељи на одрживом развоју, искорењавању сиромаштва и подстицању среће и благостања свих народа.

Зато се позивају све земље чланице и друге међународне и локалне организације да се удруже у промовисању наведених циљева и да кроз своје деловање упућују и образују јавност ради подизања свести о важности среће, односно обележавања Међународног дана среће.

Идеја о Међународном дану среће дошла је од Краљевине Бутан у којој је седамдесетих година уведена нова мера националног благостања која се није мерила материјалним богатством, већ осећајем среће, позната као „бруто национална срећа“. Многе земље, попут Канаде, Француске, Британије, Јапана и Италије, су већ уврстиле мерило грађанске среће у своје званичне националне статистике.

Светска здравствена организација процењује да чак 300 милиона људи тренутно живи са депресијом, док се небројено више суочава са недијагностикованим недостатком среће у животу. Уз растући притисак да се успе у брзом, глобализованом друштву, многи не схватају озбиљно своје благостање, што може имати озбиљне последице на појединца, као и на његову околину.

Време је да се срећа стави у центар пажње.

Осмеси су здрави

Било је неколико студија које повезују нешто тако једноставно као што је осмех са побољшаним расположењем, мање стреса и пријатношћу. Штавише, ове реакције доводе до више осмеха, стварајући позитиван циклус. Дакле, на Међународни дан среће, чак и ако морате да лажирате осмех, наука каже да су позитивни ефекти које ћете ускоро осетити стварни.

Срећа је заразна

Студије су откриле да побољшање расположења људи око нас може бити једноставно као и побољшање сопственог расположења. Гледајући шта се највише дели на мрежи и шта „постаје вирално“, истраживачи су открили да се позитивни, срећни и смешни постови деле много више од негативних. У овом експоненцијалном циклусу раста, само једна порука у једној земљи могла би да поправи расположење читаве популације у другој. Све што треба да урадите је да ширите добре вести!

За срећу је потребно мало

Да бисмо се осећали боље и били срећнији у ствари нам не треба пуно. Истраживања су показала да срећни људи имају скромна очекивања и аспирације. Желе оно што могу да добију и не теже неостваривим сновима. Избегавају разочарања.

Срећни људи имају реалне циљеве и зато су и срећни. Поента је да уживате у благодетима које имате, а не да се жалите. То је губљење времена“, наглашава др Хосе Де Гарсија, са Универзитета у Мексику.

Радите оно у чему уживате и уживајте у ономе што радите. То је најбољи рецепт за срећу. Не радите неке ствари само због новца, славе, моћи.

Не жалите за прошлим временима, за некадашњим неуспесима, лошим изборима. Сходно томе не сањајте и не идеализујте превише будућност. Никако не брините о стварима унапред, на њих не можете да утичете, само се трошите у празно.

Не плашите се да направите корак уназад и преиспитате своје циљеве

Замислите свој живот као причу коју можете да преправите, допишете, измените. Овакав приступ захтева позитивно мишљење, заправо треба да изаберемо да будемо срећни.

На нашу срећу велики утицај имају и други људи. Ако од њих добијамо подршку и ако им пружамо одређено задовољство, ми се осећамо добро. Истраживања су показала и да су срећнији људи у партнерској вези него самци.

Ако намеравате да у животу будете срећни, настојте да будете отворени, јаки, да волите друштво и дружење. Људи који су стално „у току“ су задовољни, њима се свашта дешава, саветују психолози.

Амбиција је здрава и људе чини срећнијим, али завист урушава сваког човека. Не поредите се ни са ким, у срцу будите искрено срећни због туђег напретка и успеха. Али као што не треба да се поредимо са другима, тако не треба ни да мислимо шта ти други људи мисле о нама.

петак, 14. јун 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије