Племена у САД добијају бизоне како би обновила везу са земљом, са животињама и природом

Десетине бизона из планинског парка поред Денвера пребачено је на територију где живи неколико племена Индијанаца који су поново преузели управљање животињама, са којима су њихови преци живели вековима.

Племена у САД добијају бизоне како би обновила везу са земљом, са животињама и природом Племена у САД добијају бизоне како би обновила везу са земљом, са животињама и природом

Након церемонијалног бубњања и певања, као и званичног и признања племена која су некада заузимала околни терен, бизони су утоварени у камионе за пресељење у племенске земље.

Шест животиња из Колорада формираће језгро новог стада за народ Јучи јужно од Тулсе у Оклахоми, рекао је Ричард Граундс из пројекта језика Јучи.

Крдо ће се временом проширивати, како би се поново успоставила духовна и физичка веза прекинута пре два века, када су бизони били скоро збрисани са ових простора, а Јучи протерани да напусте своју домовину, рекао је Граундс.

Он је упоредио повратак крупних животиња са оживљавањем језика Јучија – и рекао да су и језик и бизони неодвојиви од земље. Бизони су били „првобитни чувари" те земље, рекао је.

„Изгубили смо ту везу са бизонима, ту физичку везу, као део колонијалног напада“, рекао је Граундс и додао: „Дакле, ми кажемо да смо ми људи Јучи још увек овде, и да су сада и бизони још увек овде, и важно је поново повезати и обновити те односе са земљом, са животињама и биљкама.“

Трансфери су такође укључили 17 бизона који се шаљу у северно племе Арапахо и 12 животиња за племе источних Шошона — оба из Вајоминга — и једну животињу у Меморијални савет Тол Бул, који има чланове из различитих племена, рекли су градски званичници.

Пребацивање животиња је уследило две недеље након што је америчка секретарка унутрашњих послова Деб Халанд издала наредбу о очувању бизона, са циљем да се додатно прошири број великих крда на територији које су у вези са индијанским земљама.

Халандова је такође најавила 25 милиона долара подршке за обнову нових стада, преношење више бизона са савезних на „племенске земље“ и склапање нових споразума о управљању крдима бизонима са племенима, саопштили су званичници.

Амерички бизони избегли су изумирања 1880-их, али их нема у већини предела које су некада заузимали.

Широм САД, 82 племена сада имају више од 20.000 бизона, а број стада на племенским земљама је порастао последњих година. Животиње су пребачене у резервате из других племена, из савезних, државних и локалних власти, као и са приватних ранчева.

Испоруке до 2030. године

Десетине милиона бизона су некада лутале Северном Америком све док их нису скоро у потпуности убили досељеници, ловци и америчке трупе.

Њихова пропаст је довела до уништења индијанских племена широм континента која су се ослањала на бизоне – за храну, одећу и склониште.

Скот Гилмор, заменик извршног директора Денвер паркова рекао је да је карактер недавне церемоније увођења животиња истакао историјску важност ове области за Чејене, Арапахо, Уте и десетине других племена која су некада живела у тој области. Али, додао је, то су за сада само „речи на парчету папира“.

„Оно што радимо је да спроводимо то што је обећано, бизони су део њихове земље, они су део њихових породица“, рекао је Гилмор.

До данас је 85 бизона из Денвера пребачено у племена и племенске организације. Градски званичници су рекли да ће се испоруке наставити до 2030. године.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије