Читај ми!

Неуништиве хемикалије у тефлонском посуђу, кад температура постаје опасна

Недавно истраживање је показало да су одређене хемикалије опасне по здравље пронађене у риби из Дунава код Панчевачког моста. На подручју Београда откривене су на још три локације од којих је једна Ада Циганлија. Александра Буха Ђорђевић, која ради на истраживању о томе колико такозваних ПиФАС хемикалија има у људском организму каже за РТС да тих хемикалија има у доста производа које користимо. Наводи да их садрже "тефлонско посуђе, картонска и папирна амбалажа од хране јер оне одбијају масти".

Александра Буха Ђорђевић изјавила је, гостујући у Београдској хроници РТС-а, да су хемикалије свуда око нас. "Не могу навести намирницу која у себи не садржи хемикалије, чак и када говоримо о органској исхрани. Органско поврће и воће неће имати пестициде, али ће имати неке друге хемикалије, микотоксине који ће створити гљивице. Можемо бити умерени, па ни са рибом, не треба претеривати у исхрани", истиче она.

ПиФАС хемикалије је, каже, направио човек четрдесетих година прошлог века и испоставило се да имају неке добре особине, јер су отпорне на воду, на масти, има их у бројним производима које свакодневно употребљавамо.

"Та веза која постоји између угљеника и флуора је једна од најјачих у природи и то их чини вечним. Оне се акумулирају у животној средини, улазе у ланац исхране и у наш организам", додаје Александра Буха Ђорђевић.

Напомиње да су корисне су, али и токсичне.

"Бројна и епидемиолошка истраживања на животињама су показала да те хемикалије у нашем организму могу показати токсичне ефекте, измерене су и у крви новорођенчади. Међународна агенција за карциноме их сврстава у могуће карциногене. Њихова токсичност превазилази корист", истиче она.

Немогуће их је избећи, има их свуда у животној средини.

"Измерене су чак и на Антарктику где се никада нису производиле, путују и одлазе на разне локације. Уколико не би престала производња тих хемикалија, сматра се да би у наредних 30 година око четири милиона тона тих хемикалија завршило у животној средини. Нарочито забрињавајуће је што не можемо да их уништимо", напомиње Александра Буха Ђорђевић.

Оне су, наводи, опасне и у животној средини и у производима: 

"Као појединци можемо утицати на то колико долазимо са њима у контакт. Производи који их садрже су тефлонско посуђе, картонска и папирна амбалажа од хране јер оне одбијају масти."

Према њеним речима, има доста производа који их садрже – не можемо их избећи, али можемо их смањити.

"Тефлонско посуђе избегавам, али користим шминку која има ПиФАС хемикалије", каже Александра Буха Ђорђевић.

Ситуација у Србији, напомиње, није забрињавајућа:

"Охрабрујуће су вести када је у питању регулатива. Почетком фебруара је упућен захтев од стране ЕК да се уведе рестрикција за целу групу тих хемикалија. Индустрија је радила то да кад се за једно једињење утврди да је токсично оно се замени другим. На овај начин ће се та употреба потпуно ограничити."

Указује на то да код сваког посуђа које има тефлонски премаз постоји опасност да се на високим температурама ПиФАС једињења ослободе.

"Ако баш много желите да користите тефлонско посуђе, онда се не препоручује да то буду високе температуре", закључила је Александра Буха Ђорђевић.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво