Читај ми!

Како да се изборите са спарним даном - шест практичних савета

Висока влажност ваздуха многима смета више од врелине, а нарочито хроничним болесницима. Како бисте се лакше изборили са спарином, обратите пажњу на избор намирница које конзумирате, а немојте се либити ни да укључите клима уређај.

Клима уређаји и одвлаживачи ваздуха

Иако температура можда није изнад 30 степени, када је висока влажност ваздуха много више се зноји. Зато укључивање клима уређаја може помоћи да се ваздух исуши. На тржишту могу да се купе и одвлаживачи ваздуха.

Најпријатније је боравити у просторији у којој је влажност ваздуха између 30 и 50 процената - пречистачи ваздуха, овлаживачи и одвлаживачи често очитавају какво је стање у вашем дому.

Нека се ваздух креће

Ако не бисте да укључујете клима уређај, омогућите струјање ваздуха: укључите вентилатор, направите промају. Лретање ваздуха учиниће да се осећате знатно пријатније. 

Ако кувате, обавезно укључите аспиратор, како би пара што брже напустила ваш дом. 

Немојте сушити веш у стану

Ако је већ висока влажност ваздуха, немојте и ви да јој доприносите - сушите веш на тераси или напољу на штрику. Скупља варијанта је да укључите машину за сушење веша. 

Туширајте се хладнијом водом

Ако не желите од свог стана да направите парно купатило, у оваквим данима туширајте се хладнијом водом, или барем скратите време туширања. Ако се огледало замаглило, свакако сте претерали.

Изнесите биљке из стана

Иако су прелепе и чисте нам ваздух, када је спарно не желимо да имамо много биљака у соби, оне додатно доприносе влажности. Изнесите их испред стана, или их пренесите у просторију у којој је највећи проток ваздуха.

Пијте воде, једите салате

Да бисте надокнадили течност коју губите знојењем, пијте више воде него иначе, а ако сте у могућности попијте и неки од спортских напитака са електролитима. На тај тачин надокнадићете и минерале које сте изгубили.

Најбоље би било да једете салате, свеже воће и поврће - тако нећете додатно загрејати тело, а избећи ћете и стварање паре која настаје када се кува.

среда, 06. децембар 2023.
2° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара