недеља, 04.04.2010, 07:28 -> 09:03
К витамин штити од рака?
Иако додатне анализе тек треба да потврде да витамин К2 смањује учесталост обољевања и смртност од рака, група немачких стручњака утврдила је да постоји веза између малигних болести и нивоа те важне материје у организму.
Особе чији свакодневни оброци садрже веће количине К витамина можда су мање подложне оболевању од рака, нарочито кад су у питању плућа или простата, поручују немачки стручњаци из Центра за истраживање рака у Хајделбергу.
Витамин К се јавља у два основна природна облика - као К1, или филокинон, и као К2, или менакинон. Познат је под назиовом и „коагулациони витамин" јер учествује у коагулацији крви. Осим тога, присутан је у метаболичким процесима ткива и костију.
Немачки стручни тим је утврдио да ниво уноса К2 витамина изгледа смањује учесталост обољевања и смртност од рака, док К1 на то не утиче.
Овај закључак утемељен је на подацима прикупљеним након праћења здравственог стања 24.340 одраслих Немаца, старости између 35 и 64 године, који на почетку студије нису боловали од рака.
Процена њиховог конзумирања К2 витамина се базира на детаљном упитнику о исхрани који су попуњавали.
Током десет година код 1.755 учесника у овом истраживању је дијагностикован рак дебелог црева, дојке, простате или плућа, од којих је 458 умрло током трајања студије.
Тим научника, којим је руководио доктор Јакоб Линзајзин, установио је да је четвртина испитаника са највишим уносом К витамина (92 и више микрограма дневно за мушкарце и 84 и више микрограма за жене) изложена 28 одсто мањем ризику да умре од било које врсте рака, у односу на групу испитаника са најмањим уносом тог витамина.
При том су узети у обзир и фактори као што су старост, телесна тежина, навике у вези с физичком активношћу, пушење и унос неких других прехрамбених састојака, као што су влакнасте материје или калцијум.
Међу четвртином испитаника с најмањим уносом К витамина, од једног од наведене четири врсте рака током студије умрло је 156, или 2,6 одсто, док је међу онима с највишим уносом поменутог витамина, од канцера умрло 1,6 одсто.
Док између уноса К витамина и учесталости рака дојке или дебелог црева није утврђена сигурна веза, она је установљена код рака плућа и простате.
На пример, у групи са најнижим уносом витамина К регистровано је 111 случајева рака простате, а у групи с највишим уносом тог витамина 65 случајева.
Др Линзајзин и његови сарадници подсећају да су нека ранија лабораторијска истраживања указала да К витамин може да инхибира раст ћелија рака и да подстиче апоптозу - „самоубилачки" процес болесних, то јест абнормалних ћелија.
Међутим, још не може са апсолутном сигурношћу да се тврди да је баш К витамин заслужан за мањи ризик оболевања од рака у конкретној студији.
Могуће је, на пример, да су неки други састојци сира (који је био главни извор поменутог витамина код немачких испитаника) имали благотоворно дејство.
Због тога аутори студије препоручују да се у будућим истраживањима мери ниво К витамина у крви испитаника и да се тај податак упоређује са учесталошћу оболевања од рака.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар