Читај ми!

Вирусне инфекције током живота повећавају ризик од Паркинсонове и Алцхајмерове болести

Анализа око 500.000 здравствених картона указује да озбиљне вирусне инфекције, попут енцефалитиса и упале плућа, повећавају ризик од неуродегенеративних обољења као што су Паркинсонова и Алцхајмерова болест.

Научници су у новој студији открили 22 везе између вирусних инфекција и неуродегенеративних обољења код око 450.000 људи.

Пацијенти лечени од запаљења мозга изазваног вирусним енцефалитисом имали су 31 пут већу шансу да развију Алцхајмерову болест. На сваких 406 случајева вирусног енцефалитиса, 24 су развила Алцхајмерову болест – око шест одсто.

Они који су хоспитализовани због упале плућа која се развила од грипа били су подложнији Алцхајмеровој болести, деменцији, Паркинсоновој болести и амиотрофној латералној склерози.

Вирусне цревне инфекције и менингитис, као и варичела зостер вирус, такође су повезани са развојем неколико неуродегенеративних обољења.

Утицај вирусних инфекција на мозак трајао је у неколико случајевима и до 15 година.

Око 80 одсто вируса повезаних са можданим обољењима сматрају се неуротрофним, што значи да могу да пређу баријеру између крви и мозга.

„Иако вакцине не могу да заштите против свих наведених вируса, могу против многих. Докази показују да масовна вакцинација смањује ризик од развоја неуродегенеративних болести“, објашњавају аутори студије.

Прошле године, истраживање које је укључивало десет милиона људи показало је да је Епштајн-Баров вирус повећао ризик од оболевања од мултипле склерозе за 32 пута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво