Читај ми!

Кухињски калфа: „Врњачки кроасан“

Рецептом за „Врњачки кроасан“ почела је трећа сезона „Кухињскoг калфе“ – „Вршњаци кувају за вршњаке“. Као и до сада, уторком од 8.30 Јутарњи програм РТС-а. Сезона јесењих рецепата моћи ће да се прати на Фејсбук страници „Кухињског калфе“. Гласајте за школе и омиљене рецепте лајковањем видео-клипова.

У Јутарњем програму РТС-а почела је трећа сезона „Кухињског калфе“ – „Вршњаци кувају за вршњаке“. Као и до сада – сваког уторка у 8.30 нова лица, нови рецепти и једна нова школа.

Нову сезону јесењих рецепата можете да пратите на Фејсбук страници „Кухињског калфе“, где можете и да гласате, лајковањем објављених видео-клипова.

Млади кулинари Угоститељско-туристичке школе „Врњачка Бања“ из Врњачке Бање показали су како се спрема „Врњачки кроасан“.

Кроасан

Кроасан је француско пециво, премда је по предању настао у Аустрији у XVII веку. Бечки пекари устајали су први у граду и зато су управо пекари приметили да се Турци организују за напад на град. Алармирали су Бечлије и тако су пекари допринели одбрани града. У знак сећања на тај догађај направили су пециво, кроасан и обликовали га према турском симболу – полумесецу.

Из Аустрије га у Француску доноси супруга Луја Шеснаестог Марија Антонета, ћерка аустријске царице Марије Терезије.

Припрема „Врњачког кроасана“

Брашно, интегрално брашно и со помешати. Додати растопљен квасац, уље, киселу воду, жуманце и замесити глатко и компактно тесто. Тесто оставити да одстоји пет минута.

Затим га развити у облику круга пречника 50 цм. Сећи на осам једнаких делова и на сваки нанети по 10 гр мармеладе. Завити тесто у облику кроасана и оставити да одстоји око пет минута.

Пећи на температури од 180 °С око 15 минута.

Печене и прохлађене кроасане умакати у кувани лајтер и панирану плазму. Сервирати на декорисаном тањиру.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка али и на цену – која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, она која одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. јул 2025.
26° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом