Читај ми!

Кухињски калфа: Пуњени кромпир „А ла Чачак“

Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду је „Сендвич са пилетином“. Од броја „лајкова“ на „Фејсбук“ страници „Кухињског калфе“ зависи и пласман школа.

У Јутарњем програму РТС-а наставља се „Кухињски калфа“. Сваког уторка у 8.30 часова нова лица, нови рецепти и једна нова школа.

Нову сезону пролећних рецепата можете да пратите на Фејсбук страници „Кухињског калфе“, где можете и да гласате, лајковањем објављених видео-клипова. Млади кулинари Пословно-угоститељске школе из Чачка показали су како се спрема Пуњени кромпир „А ла Чачак“.

Пуњени кромпир „А ла Чачак"

Ољуштити и издубити кромпир. Ситно исећи лук, печурке исећи на листиће. Парадајз бланширати и исећи на коцкице. Кромпир скувати у сланој води.

На уљу сотирати црни лук, ридати печурке и заједно просотирати да би омекшале. Додати месо и још мало сотирати. Зачинити сољу, млевеним бибером, ориганом и листом целера.

Оцеђени кромпир пунити надевом, тако да надев у облику купе вири 1 до 2 центиметар изнад ивице кромпира. Ставити кромпир у ватросталну посуду, налити мало топле воде и у загрејаној пећници пећи 10 минута.

Припрема крем-соса: Брашно пржити на отопљеном путеру, додати млеко, мешати и прокувати 10 минута. Додати павлаку и качкаваљ. Сосом прелити кромпир (само фил, да се виде ивице кромпира) и допећи још 10 минута.

Сервирати на листу зелене салате. Додатак: салата по жељи.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, она која одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом