Читај ми!

Кухињски калфа: „Ђачки залогај“

Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду је „Ђачки залогај“. Од броја „лајкова“ на „Фејсбук“ страници Кухињског калфе зависи и пласман школа.

У Јутарњем програму РТС-а наставља се друга сезона „Кухињског калфе“. Сваког уторка у 8.30 часова нова лица, нови рецепти и једна нова школа.

Нову сезону пролећних рецепата можете да пратите на Фејсбук страници „Кухињског калфе“, где можете и да гласате, лајковањем објављених видео-клипова. Млади кулинари Угоститељско-туристичкe школe из Чајетине показали су како се спрема „Ђачки залогај“.

Ђачки залогај

Пилећи филе посолити и побиберити. На филе ставити лист зеља, спанаћа или блитве. Ставити качкаваљ, преко качкаваља црвену паприку бабуру. Уролати филе и кратко га пропржити у фолији, извадити из фолије и пропржити без фолије 2-3 минута.

Гарнитура

У загрејан тигањ ставити путер. Када се растопи, додати паприку и кратко пропржити. Додати шампињоне, пиринач, парадајз пире и чери парадајз. Кратко пропржити и посолити. Термичка обрада гарнитуре 3-4 минута. Зелен се користи за декорацију пре сервирања.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, она која одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом