Читај ми!

Кухињски калфа - гласање до сутра!

Такмичење угоститељско туристичких школа је завршено, али гласање на званичној фејсбук страници „Кухињског калфе“ траје до сутра. Ко су победници сазнаћемо 1. јануара 2014. године у Јутарњем програму РТС-а, који је и покренуо ову акцију 1. октобра.

Јутарњи програм Радио-телевизије Србије је 1. октобра увео редовну рубрику „Кухињски калфа“.

Такмичење угоститељско туристичких школа је завршено, али гласање на званичној фејсбук страници „Кухињског калфе“ траје до сутра.

Ко су победници сазнаћемо 1. јануара 2014. године у Јутарњем програму РТС-а.

Тим поводом у Јутарњем програму РТС-а гостовала је нутрициониста Јелена Јовановић, која је посаветовала родитеље како да усмере децу да избегавају брзу храну.

„На правилан раст и развој детета утиче низ фактора, али оно што ми можемо да урадимо јесте да утичемо на битан фактор правилне исхране и он треба да буде избалансиран кроз свих седам група намирница и да све буду заступљене, да буде разноврсна и свакако да буде умерена, да се избегне прекомерна количина, односно прекомерна одступања“, каже нутрициониста Јелена Јовановић.

„Треба почети са примењивањем овог правила на што мањем узрасту деце, како би стицала здраве навике, које ће касније да спроводе“, објашњава Јовановићева.

„Препорука је и апелујемо на све родитеље да петнаестак минута сваке вечери издвоје како би свом детету припремили здраву ужину, која укључује и воће. Нажалост, у школама влада модел неке срамоте да се од куће носи оброк. Потребно је радити на подизању свести, на нивоу једне едукације“, наводи Јовановићева.

Британци су 2005. године увели закон по коме у кругу од три километара око школе не сме да буде пекара, продавница брзе хране и слично. Имају прописе која вода, који сокови смеју да буду у деловима око школских установа.

„То би било јако добро, када би и наша држава спровела овакав закон. Деца су врло послушна и лепо реаугују и треба са њима радити од малена, јер када им усадите здраву и правилну навику у исхрани, онда је лакше касније да се избегне лош систем, који на сваком кораку нуди неквалитетан избор намирница“, закључује гошћа Јутарњег програма РТС-а.

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Сваког уторка, ученици из неколико градова наше земље спремали су оброке који су карактеристични за поднебље у којем се налази школа.

Такмичило се 11 угоститељских школа из читаве Србије.

Уз помоћ својих наставника, ученици су спремали јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвијало се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, оне који одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостовали су у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисали своју школу, али пре свега подстицали младе, своју генерацију, на здраву исхрану и здрав живот.

Гледаоцима Јутарњег програма представиле су се школе из Врњачке Бање, Ниша, Лесковца, Чачка, Велике Плане, Чајетине, Новог Пазара, Аранђеловца, Крагујевца и из две београдске школе.

Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме, могу да се виде на званичном сајту РТС-а, у подсајту Магазин и на Фејсбук страници „Кухињски калфа“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом