Читај ми!

Кухињски калфа: Пилетина ″А la Grand″

Сваке недеље проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду је Пилетина "А la Grand". Од броја „лајкова“ на Фејсбук страници Кухињског калфе зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а!

Пред камерама Радио-телевизије Србије, ученици из неколико градова наше земље спремају сваког уторка оброке који су карактеристични за поднебље у којем се налази школа, што могу да виде најпре гледаоци Јутарњег програма, а затим и посетиоци Интернет портала РТС-а.

Акција Јутарњег програма ближи се крају. Варјаче је до сада укрстило 11 угоститељских школа из читаве Србије, а прилику да се данас јавно представе и покажу колико су научили имају ученици Економско-трговинске школе из Смедерева.

Пилетина "А la Grand"

За ово јело припрема се прво сос. У блендер се сипа врућа вода и затим се редом додају: два листа сушених вргања, један свеж парадајз са дршком (због интензивнијег укуса). Додаје се мало шећера, босиљак, чери парадајз, кашичица-две кечапа и мало соли. Садржај се добро измиксује, сипа у посуду и кува до жељене густине. По потреби, додаје се и густин.

Бело месо улупати кратко да се добије жељена дебљина. Месо се усоли са обе стране и ставља у метални цилиндрични калуп. У калуп са месом додаје се комад моцареле на претходно стављена два листа сушеног парадајза. Потом се додају два листа спанаћа. Калуп се преко тога затвара месом и ставља на врели роштиљ да се пече око 10-15 минута.

Калуп се прекрије металном посудом како би месо задржало сокове.

Док се месо пече грилује се паприка. Спанаћ и чери парадајз сотирају се врло кратко на мало уља. Векна од паленте сече се на комаде и грилује на роштиљу. На роштиљу се пеку и листови панчета сланине.

Готово месо склања се са роштиља, вади из калупа и сервира са осталим припремљеним прилозима.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, она која одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Гледаоцима Јутарњег програма ће се представити школе из Врњачке Бање, Ниша, Лесковца, Чачка, Велике Плане, Чајетине, Новог Пазара, Аранђеловца, Крагујевца и из две београдске школе.

Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.

Од броја „лајкова“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом