Читај ми!

„Кухињски калфа“: „Лесковачко злато“

Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере Јутарњег програма снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. Нови рецепт је за „Лесковачко злато“. Од броја „лајкова“ на Фејсбук страници „Кухињског калфе“ зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а.

Пред камерама Радио-телевизије Србије, ученици из неколико градова наше земље спремаће сваког уторка оброке који су карактеристични за поднебље у којем се налази школа, што ће моћи да виде најпре гледаоци Јутарњег програма, а затим и посетиоци Интернет портала РТС-а.

Варјаче ће укрстити 11 угоститељских школа из читаве Србије, а прилику да се данас јавно представе и покажу колико су научили имају ученици Трговинско-угоститељска школа у Лесковцу.

Они данас за вас спремају „Лесковачко злато". Рецепт је веома једноставан, а намирнице коштају 81,5 динара, док је калоријска вредност 545 калорија.

Лесковачко злато

Паприку оперемо, одстранимо семену ложу, напунимо припремљеним сиром у који смо додали јаје и ситно исечено першуново лишће и затворимо колутом парадајза.

Уљем подмажемо одговарајући плех и паприку печемо двадесетак минута у претходно загрејаној пећници на 180 степени.

Парадајз сос се спрема тако што се ситно исецкани црни лук пропржи на предвиђеној масноћи, а потом му се додаје исецкани парадајз и ситно исецкани бели лук. Када садржај омекша, пропасирамо и зачинимо.

Паприку сервирамо на плитком тањиру уз додатак припремљеног соса. Декоришемо гранчицом першуна.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа", замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, оне који одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Гледаоцима Јутарњег програма ће се представити школе из Врњачке Бање, Ниша, Лесковца, Чачка, Велике Плане, Чајетине, Новог Пазара, Аранђеловца, Крагујевца и из две београдске школе.

Све приказане рецепте, заједно са ценама и снимком начина припреме моћи ће да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе".

Од броја „лајкова" зависи и пласман школа. Најбољи ће од 1. јануара 2014. године, гостовати у студију РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. јул 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом