Читај ми!

Ковинска тврђава из 12. века спрема се за туристе

У Ковину, на локалитету Град, завршавају се овогодишња археолошка ископавања куле средњовековне тврђаве. Радове изводи Завод за заштиту споменика Панчево, а наручилац је Туристичка организација Ковин, која планира да ту направи амбијенталну целину интересантну за посетиоце, заједно са марином и макетом тока Дунава кроз Србију.

Археолошка истраживања на локалитету Град у Ковину почела су у другој половини прошлог века, када је откривена угарска средњовековна тврђава из 12. века. Након вишедеценијске паузе, пре три године, Завод за заштиту споменика из Панчева почео је ископавања куле, саграђене 300 година касније.

Археолог Јасна Јованов каже да су на простору куле била видљива само четири контрафора и то на њеној југозападној страни: „Постепено смо кренули, из правца југа ка северу, да откривамо делове куле и открили смо темеље још четири контрафора на простору куле“.

Нађени су остаци керамике и животињских костију, који се обрађују и биће предате Народном музеју у Панчеву.

Тврђава, која је некад имала велики стратешки значај и била средиште Жупаније, интересантна је и за посетиоце. Зато Туристичка организација Ковин планира да ту направи видиковац.

Директорка Туристичке организације Дивна Кирилов наводи да је план да посетиоци имају одличан поглед на Дунав, на Дунавац, на саме понтоне и пристан где су смештена већа и мања наутичка пловила. Такође, у оближњем парку налази се и макета тока Дунава.

Следеће године Завод ће тражити средства од Министарства културе за санацију локалитета

„Крајем 19. и у првој половини 20. века, узимана земља за насип са јужног дела Ковинског утврђења. Лес је доста порозан, осипа се и у лошем је стању, па пре него што било шта наставимо да радимо треба да санирамо лес на ком се налазе темељи тврђаве“, објашњава Јасна Јованов.

Туристичка организација планира да направи и реплику средњовековног моста, који ће водити од јединствене макете тока Дунава кроз Србију до археолошког локалитета, који ће до тада бити обезбеђен и са постављеним инфо-таблама.

субота, 10. јун 2023.
21° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут