Читај ми!

Вештачка интелигенција предводник нове индустријске револуције – морамо у корак са светом

Око 4.000 стручњака из целог света, у Бостону је разговарало о новим технологијама и будућности развоја вештачке интелигенције. Упозоравају – помоћи ће нам и олакшати многе послове, али се само одговорним и контролисаним коришћењем технологије, могу спречити злоупотребе. На конференцији Ај-Би-Ема били су и инжењери из Србије.

Две су неизбежне теме на скоро свим конференцијама политичких и технолошких лидера протеклих годину дана: ратови и потенцијална ратна жаришта и вештачка интелигенција.

Сагласни су да ВИ доноси велике могућности: и за напредак и за злоупотребе.

Напредак је већ јасно видљив у повећању продуктивности запослених, што је и основни разлог зашто послодавци инвестирају у системе засноване на ВИ. Посебно се убрзава процес писања програмских кодова. Већ сада 44 одсто кода програмерима може написати нова технологија. Процене су да ће више од 600 милиона нових апликација до краја деценије написати ВИ.

„Већ сада видимо да ће вештачка интелигенција утицати на све сфере наших живота, како на приватани тако и пословни. Развили смо платформу Вотсон ЕКС која омогућава да на безбедан и хуман начин користимо ову технологију. Видимо да Србија доста пажње посвећује вештачкој интелигенцији и да је једна од најбрже растућих земаља у области ИТ-а“, каже Томас Кристиансен из Ај-Би-Ема.

Међу неколико хиљада учесника конференције и инжењери из Србије. Истичу да је ово најмоћнија технологија која је до сада позната човечанству и да се мора држати корак са светом. Да би се вештачка интелигенција у потпуности искористила кључна је едукација и преквалификација запослених.

„Ово је област која се јако брзи шири и ми морамо радити на развоју кадрова и морамо унапређивати знања како бисмо могли да испратимо ову велику револуцију која се дешава око нас сваки дан“, наводи Душан Јокић из „Комтрејда“.

„Можемо видети примену најновијих технологија, примену ВИ и разних софтвера за надгледање и праћење како би наши сервиси били максимално доступни грађанима. Посебно је добро што можемо да радимо и на едукацији младих и да донесемо све оно што је најбоље у свету у Србију“, истиче Александар Милинковић из Канцеларије за ИТ и е-Управу.

Упркос многим нерешеним питањима, вештачка интелигенција се већ сада сматра предводником нове индустријске револуције. Потврда тога су и последња истраживања: 66 одсто послодаваца не би запослило кандидата који је познају основе ВИ.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије