Читај ми!

Скарлет Јохансон шокирана и бесна због имитације њеног гласа за нови ChatGPT модел

Холивудска глумица Скарлет Јохансон се побунила против компаније "OpenAI" и њиховог новог модела четбота чији глас невероватно подсећа на њен. Глумица је открила да јој је пре девет месеци понуђено да позајми свој глас, али је одбила. Из компаније кажу да нису „украли“ њен глас, већ да су унајмили друге глумице.

Јохансон је рекла да се шокирала и разбеснела када је чула гласовну опцију новог модела вештачке интелигенције, који је звучао „толико језиво слично мом гласу да најближи пријатељи нису могли да примете разлику“.

OpenAI је јуче уклонио контроверзну гласовну опцију Скај, због бурних реакција које је изазвала након прошлонедељног представљања могућности новог ChatGPT-40 модела вештачке интелигенције.

Током представљања, стручњаци су причали са виртуелним асистентом како би показали њене могућности, а корисници и новинари су одмах упоредили Скај са вештачком интелигенцијом из филма Она – којој је глас дала Скарлет Јохансон.

Чак је и директор "OpenAI" Сем Алтман сугерисао да је вокални дизајн намерно сличан и имитира лик који је Јохансон оживела у филму. На мрежи Икс је након презентације твитовао само једну реч – она.

Господин Алтман је чак инсинуирао да је сличност намерна, алудирајући на филм у којем сам дала свог глас вештачкој интелигенцији Саманта, која остварује интимни однос са човеком“, навела је Скарлет Јохансон.

Због притиска јавности, компанија је сада експлицитно саопштила да глас Скај није базиран на глумичином.

Глас Скај није имитација Скарлет Јохансон, већ припада другој професионалној глумици и користи њен природан свакодневни глас. Како бисмо заштитили приватност, не можемо поделити имена наших гласовних талената“, саопштила је компанија.

Скарлет Јохансон открила је да је Алтман контактирао пре око девет месеци и рекао да „осећа да би давањем свог гласа систему могла да премостим јаз између технолошких компанија и уметности и помогнем потрошачима да се осећају пријатније у погледу односа човека и вештачке интелигенције.

Рекао је да би мој глас био умирујућ људима“, навела је глумица и додала да је Алтман поново контактирао преко агента два дана пре пуштања у рад Скај молећи је да поново размисли о понуди.

Каже да је због свега била приморана да ангажује адвокате и пошаље два захтеве компанији да се утврди како је глас Скај направљен.

У времену када се боримо са дипфејковима, заштитом нашег лика, дела и идентитета, сматрам да ова питања заслужују разјашњење“, истакла је глумица.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије