Читај ми!

Дубаи набавља флоту летећих аутомобила

Компанија „Авитера“ из Дубаија наручила је више од 100 летећих аутомобила који ће превозити становнике светске престонице луксуза када буду у употреби 2025, најкасније 2026. године.

Двоседе који могу да се крећу по земљи, али и да се по потреби претворе у летелице, холандски "PAL-V" направиће и испоручити у Дубаи.

Наручилац је „Авитера“, ћерка фирма авио-компаније „Џетекс“, чији је план да становницима Емирата понуди решење за лако стизање до жељене дестинације.

Муханад Вада, генерални директор „Авитере“, наводи да је реч о аутомобилу који може да се паркира на обичном паркингу.

„Моћи ћете да га возите по тлу и моћи ћете да претворите овај аутомобил у летеће возило у року од два минута. Потребна му је писта, то јест пут од 120 метара да би могао да полети и попеће се до максималних 3.400 метара. По слетању, можете га возити као нормалан аутомобил до своје куће или другог одредишта. Користиће исто гориво које се користи за обичне аутомобиле. Дакле, то је вожња аутомобила са мотором авиона по путу“, објаснио је Вада у интервјуу за Калиж тајмс (Khaleej Times).

Летећи ауто решава проблем „последње миље“

"PAL-V Liberty", познат као први прави летећи аутомобил на свету због тога што је комбинација жироплана и аутомобила, решава потребу да се путује независно од закрчених путева и побољшава флексибилност путовања.

Са дометом од 500 километара и максималном брзином од 180 километара на час, овај летећи ауто скраћује време путовања на посао или било коју другу дестинацију.

Дубаи и Абу Даби преузимају водећу улогу у решавању изазова такозване последње миље, то јест стизања до финалне дестинације која је удаљенија од аеродрома и до ње се не може стићи комерцијалним или приватним летовима.

Недавно је Дубаи потписао уговор и са америчком компанијом "Joby Aviation" да би у наредних шест година управљала сектором ваздушних такси возила.

Специјална обука за возаче-пилоте

Вада открива да ће се њихови летећи аутомобили у почетку користити за приватну и државну употребу.

Но, пре тога будући возачи (или пилоти) оваквих возила мораће да прођу специјалну обуку у трајању од неколико месеци.

„Морамо да будемо сигурни да су људи добро обучени и да треба да буду власници лиценце приватних пилота“, нагласио је Вада додајући да је возило у процесу сертификације.

„Очекујемо да ће овај летећи аутомобил бити представљен крајем 2025. или током 2026. године, што зависи од процеса сертификације од стране Генералне управе за цивилно ваздухопловство УАЕ“, истакао је директор „Авитере“ прецизирајући да ће возила најпре проћи сертификацију Међународне асоцијације за ваздушни саобраћај (Iata) и Европске агенције за безбедност у ваздухопловству.

Коментаришући цену наручених летећих аутомобила, Муханад Вада је рекао да ће возило коштати готово као 10 одсто вожње хеликоптером, а оперативни трошкови такође неће прелазити 10 одсто вредности хеликоптера.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво