Читај ми!

Старшип летео сат времена пре него што се распао, Маск обећао да ће човечанство бити „мултипланетарно“

Ракета „Старшип“ успешно је полетела током трећег пробног лета из свемирског центра „Старбејс“ у Бока Чики у Тексасу. Огромна ракета летела је скоро сат времена и очекивало се да се спусти у Индијски океан пре него што је контакт са њом изгубљен.

Упркос томе што компанија „Спејс Екс“ и Наса трећи пробни лет сматрају успешним, губитак комуникације са огромном ракетом је делимично и неуспех. Успешан крај мисије и њен пад у Индијски океан значило би да може да се пређе на компликованије пробне летове и, коначно, превози астронауте.

То ће, за сада, морати да сачека.

„Старшип“ је полетео у 8.25 часова по локалном времену и провео у ваздуху скоро пуних сат времена, али је током спуштања изгубио комуникацију са „Старлинком“ и сателитским системом за праћење и пренос података.

Инежењери сматрају да се џиновска ракета највероватније распала током спуштања.

„Спејс Екс“ сматра „старшип“ кључним у својој примарној мисији – да превезе људе на Марс. Такође, Наса је одабрала „старшип“ да буде летелица која ће се спустити астронауте на површину Месеца у оквиру њене мисије „Артемис 3“, заказане за 2026. године.

Директор „Спејс Екса“ Илон Маск обавезао се да ће „човечанство учинити мултипланетарним“, односно да ће човек населити две планете.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво