Читај ми!

Одржан Дан интернет домена Србије: вештачка интелигенција је дошла и код нас

Традиционални Дан интернет домена Србије (ДИДС 2024) одржан је у београдском Дому омладине под слоганом „Будућност је сада".

Најјачи утисак међу посетиоцима конференције био је тај да се поменути слоган пред њиховим очима претворио у низ конкретних приказа нове стварности која нам је стигла и која фасцинира, али у исто време и изазива разна питања, недоумице и бојазни.

ДИДС 2024 отворили су Милан Добријевић, државни секретар у Министарству информисања и телекомуникација и Дејан Ђукић, директор Фондације Регистар националног интернет донена Србије (РНИДС) – организатора конференције, најавивши даљу посвећеност владе и стручне јавности Србије развоју информационих технологија, са посебним акцентом на поље вештачке интелигенције (AI).

Овогодишњи keynote говорник била је др Емили Робертс, експерткиња у области AI и машинског учења, која се скупу обратила на тему борбе против сајбер малтретирања у ери дубоког лажирања (“deepfake”).

Публици се, међутим, обратила особа која – не постоји!

Емили Робертс била је AI персона – непостојећа личност креирана помоћу вештачке интелигенције управо за потребе ДИДС 2024.

Изгледајући у потпуности као стварна жена која се бираним речима и одговарајућим акцентом обраћа гледаоцима у сали путем видео-линка, са „својом” богатом научном биографијом и референцама, „др Робертс” је „лично” демонстрирала колико тзв. ‘врхунски лажњаци – deepfakes’ могу преварити примаоце информација који су уверени да им се обраћа кредибилна особа –од крви и меса”.

На ово изненђујуће излагање AI особе коју су створили организатори надовезало се у великој мери наредно предавање психолошкиње Ине Пољак која се осврнула на огромне и бројне ризике друштвеног инжињеринга и злоупотребе психологије као науке у околностима високих технологијa које су у стању да заварају и одведу на мисаону странпутицу чак и релативно опрезну и дигитално писмену особу.

Панел посвећен применама постојећих AI алата и платформи био је користан „од корица до корица” јер су скупу своја искуства преносили људи који су успешни у својим, веома различитим кретивним индустријама.

Под модерацијом Слободана Марковића, дигиталног саветника при УНДП-у и Маријане Борковић, менаџерке за комуникације при РНИДС-у, саговорници – Дане Блачић, Данијел Милошевић, Ђорђе Кривокапић и Милош Скокић пренели су своја искуства, од којих се издвајају два:

● AI не узима послове људима из креативних бранши, али да им значајно помаже у побољшању продуктивности и учинка,

● AI мења устаљене пословне процесе, убрзавајући их и аутоматизујући, али уз опрез да се даљи правци и домени брзог развоја AI не могу предвидети.

Алегоријски наступ (пре него класично предавање) Воје Жанетића је све присутне натерало да се добро замисле над будућношћу људског друштва у новим околностима.

Иако је не помињући толико директно, по Жанетићу је AI агент деконструкције друштва данашњице. Да ли ће се та деконструкција завршити уласком у утопијско или дистопијско друштво, велико је питање које (не) зависи од нас самих (можда ће се о томе питати и вештачка интелигенција).

Превођење апстрактних тема у конкретне и корисне информације традиција је сваког ДИДС-а. Тако је део конференције био резервисан за представљање резултата истраживања о превенцији онлајн безбедносних ризика за мала и средња предузећа, као и за две приче о успеху: портала domen.rs и пројекта “Локалац на интернету”. Иако различитих конкретних циљева, оба ова пројекта усмерени су ка подршци развоју локалне заједнице.

Гледаоцима је приказан филм о успешним причама малих фирми и домаћих предузетника које су испричане на порталу domen.rs између два ДИДС-а, док је „Локалац на интернету” замишљен тако да се приходима од продаје локално брендиране одеће потпомажу наши даровити ученици, тј. њихов одлазак на међународна такмичења из разних научних области.

Као и сваке године, ДИДС се бавио присуством и ширењем ћирилице на домаћем интернету. Потпредседник УО РНИДС-а, Душан Стојичевић, одржао је предавање „Ћирилица на интернету – за и против”, а проф. др Славица Цицварић Костић модерирала је панел о односу ћирилице и брендинга.

У само једном дану током којег је одржан, Дан интернет домена Србије 2024 је поново дигао сопствену лествицу квалитета, оставивши нас да сами за себе разлучимо да ли је AI нешто добро, нешто лоше или пак нешто између, о чему ћемо се извесно интензивно бавити у блиској будућности.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво