Читај ми!

ДИДС 2024: Како да кажемо „да“ ћирилици на интернету

Дан интернет домена Србије (ДИДС) ове године се одржава 12. марта у Дому омладине Београд. Посебно место током догађаја ће традиционално заузети ћирилица на интернету.

Организатор конференције Фондација Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) од свог оснивања помаже српској интернет заједници да лакше користи ћирилицу у свакодневном раду. За остварење те мисије, једна од најзначајнијих активности је едукација и промоција најбољих примера из досадашње праксе, за шта је ДИДС 2024 право место.

Централна питања предавања Душана Стојичевића, заменика председника Управног одбора РНИДС-а, Ћирилица на интернету за и против гласе: Да ли је ћирилици место на интернету? и Да ли коришћење ћирилице пролази без проблема?

Г. Стојичевић ће нам појаснити и следеће:

– Зашто нам нико не пише мејлове на ћирилици?
– Како да употребимо .срб домен?
– Како Фејсбук третира ћириличне линкове?
– Зашто добијамо предугачак линк када копи-пејстујемо ћириличну веб-адресу?
– Колико нас заправо кошта да користимо ћирилицу?

„Ћирилица у брендингу биће тема и назив панела који ће истражити колико ћирилично писмо обликује наш идентитет.

Да ли је ћирилица неодвојива од нашег идентитета и да ли доприноси нашој аутентичности? Како се ћирилица перципира у Србији а како је виде друге нације? Како утиче на имиџ Србије? Да ли има места за ћирилицу у савременом дигиталном добу? Колика је естетска вредност ћирилице?

На ова питања одговоре ће давати панелисти: др сц. Душан Симић, директор за стратешко планирање у агенцији "Communis", Славимир Стојановић Футро, креативни директор "Futro Design" студија, дизајнер, писац, визуелни уметник и професор на School of Visual Arts у Њујорку, Славољуб Станковић, аутор филмских и телевизијских сценарија, креатор хиљада рекламних кампања за домаће и иностране брендове, креативни директор e-commerce компаније Ананас и Јана Оршолић, графичка дизајнерка и едукаторка, професорка на Факултету примењених уметности у Београду, а панел ће модерирати проф. др Славица Цицварић Костић, редовна професорка на Факултету организационих наука у Београду.

Конференција ДИДС 2024 одржаће се у класичном формату догађаја уживо, а организатор ће преносити конференцију путем свог Јутјуб канала.

Присуство конференцији је бесплатно. Због ограниченог броја места, регистрација посетилаца путем ДИДС 2024 сајта је обавезна.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво