Читај ми!

Романтични робот за ћаскање – кад сазна све о вама, забављање ће вам постати ноћна мора

Чет-ботови активно подстичу кориснике да деле информације далеко личније, него у случају типичних апликација.

Романтични робот за ћаскање – кад сазна све о вама, забављање ће вам постати ноћна мора Романтични робот за ћаскање – кад сазна све о вама, забављање ће вам постати ноћна мора

Бројне компаније које нуде „романтичне“ чет-ботове и роботе за дружење, тврде да вам они могу помоћи када те усамљени. Али док се ваша емотивна прича одвија, постоји компромис за који можда нисте свесни да га правите. Према новој студији из Мозилиног пројекта Privacy Not Included, девојке и младићи настали вештачком интелигенцијом, прикупљају најинтимније личне податке, и скоро сви продају или деле податке које прикупљају.

Специјализовани за зависности и усамљеност 

„Да будемо потпуно отворени, такве девојке и младићи нису баш пријатељски настројени. Иако се рекламирају као нешто што ће побољшати ваше ментално здравље, мир и задовољство, они су специјализовани за зависности, усамљеност али и токсичност, док од вас траже што је могуће више података“, рекао је Миша Риков, истраживач из Мозиле.

Mozilla је истраживала 11 различитих AI „романтичних робота за ћаскање“, укључујући популарне апликације као што су Replika, Chai, Romantic AI, EVA AI Chat Bot & Soulmate и CrushOn.AI. Сваки од њих је имао ознаку „приватност није укључена“, што их ставља међу најгоре категорије производа које је Мозила икада прегледала, преноси портал gizmodo.com.

Компаније које стоје иза поменутих апликација нису одговориле на захтев за коментар.

И раније се указивало на проблеме са подацима, али према Мозили, девојке са вештачком интелигенцијом крше вашу приватност на „нове узнемирујуће начине“.

На пример, CrushOn.AI прикупља информације укључујући информације о сексуалном здрављу, употреби лекова. Чак 90 одсто апликација може да продаје или дели корисничке податке у сврху циљаних огласа, а више од половине вам неће дозволити да избришете податке које прикупљају.

Безбедност је такође била проблем. Само једна апликација, Genesia AI Friend & Partner, испунила је минималне безбедносне стандарде Мозиле.

Једно од упечатљивијих открића дошло је када је Мозила избројала делове кодова у овим апликацијама, који прикупљају податке и деле их са другим компанијама у рекламне и друге сврхе. Мозила је открила да их апликације користе у просеку 2.663 у минути, иако је тај број повећао Romantic AI, који је поделио невероватних 24.354 делова кодова (trackers) у само једном минуту коришћења апликације.

Личне ствари на извол'те

Проблеми у вези са приватношћу још више забрињавају јер вас апликације активно подстичу да делите детаље који су далеко личније природе од ствари које бисте могли да унесете у типичну апликацију.

EVA AI Chat Bot & Soulmate подстиче кориснике да „деле све тајне и жеље“, а посебно тражи фотографије и гласовне снимке.

Осим проблема са подацима, апликације су такође дале неке упитне тврдње о томе за шта су заправо – заиста добре. EVA AI Chat Bot & Soulmate себе назива „провајдером софтвера и садржаја развијених да побољшају ваше расположење и благостање“. Romantic AI каже да је „право место за очување менталног здравља“.

Међутим, када прочитате услове и политику коришћења услуга компаније, видите да се оне труде да се дистанцирају од сопствених тврдњи.

Према условима и политици пословања и коришћења услуга, наводи се на пример да компаније „нису нити пружалац здравствене заштите или медицинске услуге, нити пружају медицинску негу, услуге одржања менталног здравља или друге професионалне услуге“.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво