Рачунар који је донео револуцију: Еплов Мекинтош 128К пуни 40 година

Компјутер са уграђеним екраном и мишем, откривен је свету у високобуџетној реклами за Супербоул, коју је режирао сер Ридли Скот, јануара 1984. „Еплов“ први „Мекинтош“ који је направио револуцију у персоналним рачунарима пуни 40 година и још ради.

Рачунар који је донео револуцију: Еплов Мекинтош 128К пуни 40 година Рачунар који је донео револуцију: Еплов Мекинтош 128К пуни 40 година

Персонални рачунар компаније „Епл“ назван Мекинтош, појавио се у продаји 24. јануара 1984, два дана након што га је свету представио познати британски редитељ сер Ридли Скот у високобуџетној реклами за Супербоул.

Реклама, која се позива на дистопијски роман Џорџа Орвела 1984, и сама се сматрала прекретницом у рекламирању – касније ју је „Еплов“ тадашњи маркетиншки гуру Риџис Мекена описао као „успешнију од самог Мека”.

У рекламном споту у главној улози је британска атлетичарка Ања Мејџор која баца чекић у екран главног антагонисте књиге, Великог брата. Реклама се завршава слоганом: „Епл ће 24. јануара представити Мекинтош. И видећете зашто 1984. неће бити као ‘1984’.“

Рон Гатман, проналазач, предузетник у здравству и технологији и ванредни професор Универзитета Стенфорд, каже да је „легендарни" видео тачно наговестио промену коју ће нова машина донети.

„(То је био) симбол преокретања ере производње рачунара ‘Великог брата’ који је био функционалнији и фокусиран за пословно управљање у Мекинтош који је окренут потрошачима, једноставан за коришћење и лепо дизајниран“, рекао професор за Скај њуз.

„Епл је извукао штребере иза кулиса – инжењере и дизајнере – чинећи их рок звездама које су створиле нову парадигму партнерског рачунарства и дивне корисничке интеракције.“

Иако се високобуџетна реклама за промоцију рачунара сматрала огромним успехом, рачунар би и сам по себи био револуционаран.

Његов најзначајнији развој био је удаљавање од традиционалног интерфејса командне линије блокованог текста у корист графичког интерфејса логотипа и икона који и данас видимо.

Доктор Роберт Џоунс, стручњак за технологију и аналитичар података за технолошку фирму „Хакер“, рекао је за Скај њуз: „Пре Мека, већина личних рачунара је и даље захтевала куцање кодова и команди како би се било шта урадило.“

„Само прави технички генији су то могли да схвате. Али Мек је све то променио својим графичким корисничким интерфејсом и мишем.“

„Обични људи су могли да користе рачунар само кликом на иконе. На много начина, рекао бих да је Мек производ који је први заиста увео дигитални живот у мејнстрим.“

„Чак и четири деценије касније, још можете свуда да видите утицај Мека по томе како данас користимо технологију“, закључује Џоунс.

Скот Бордони, главни оперативни директор у технолошкој фирми „Синк“, сматра да је Мек „поставио нове стандарде у дизајну и технологији прилагођене кориснику“.

„Његов утицај на комуникацију, креативност и размену информација је неоспоран“, истиче Бордони.

Цена Мекинтоша 128К била је 2.495 долара – што би данас било око 7.500 долара – имао је уграђен екран и миша и 128 килобајта меморије – само делић онога што имају данашњи уређаји.

Међутим, упркос високој цени и идеји да персонални рачунари буду релативно нов концепт, Мекинтош је одмах постао хит, и за прва четири месеца је продато 70.000 рачунара.

Био је то први комерцијално успешан лични рачунар који је користио графички кориснички интерфејс, идеју коју је првобитно развио главни дизајнер Џеф Раскин, у оквиру пројекта „Епл Лиза“ – названог по ћерки суоснивача Стива Џобса.

Међутим, Џобс је избачен са пројекта због сукоба у тиму, што га је навело да пређе на пројекат Мекинтош, који се на крају показао успешнијим производом.

Успех Мекинтоша супротставио је „Епл“ „Ај-Би-Ему“ – доминантној сили на тржишту у то време – и погурао компанију и Џобса на пут ка даљим иновацијама, као што је ајфон.

И док су се данашњи Мек рачунари удаљили од гломазних коцкастих белих десктоп рачунара из осамдесетих и деведесетих, они и даље живе, у облику много моћнијих и модернијих лаптопа.

Данас је Мек 128К – тако назван јер је имао 128 килобајта РАМ меморије – музејски експонат. „Епл“ је престао да производи рачунаре у октобру 1985. и прекинуо је софтверску подршку за њих 1998. године. Али неколицина непоколебљивих фанова и данас користи своје рачунаре Мек 128К  – иако не без фрустрација. 

Чак и са својом малом меморијом, без модема или могућности повезивања на интернет, и рудиментарном графиком, постоји заједница страствених обожавалаца који уживају у проучавању овог наизглед древног хардвера.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво