Америчка летелица уништена изнад Тихог океана

Лансирана прошле недеље, у покушају да слети на Месец, америчка свемирска летелица завршила је своју мисију у пламену изнад Пацифика.

Летелица "Peregrine One" претрпела је пропулзијску грешку (у погону за покретање) која је уништила сваку могућност слетања на Месец – уместо тога, уследила је наредба за уништење. Приватни оператор, Астроботик из Питсбурга, упутио је летелицу у Земљину атмосферу како би изгорела.

Станица за праћење у Канбери у Аустралији, потврдила је губитак сигнала са "Перегрином" у 20.59 ГМТ (време по Гриничу). Очекивало се да ће остати мало или нимало делова летелице и да ће завршити без опасности по околину – на површини океана.

Први амерички лунарни модул у последњих 50 година, упутио се ка Месецу и покренуо надметање приватних компанија за испоруке летелица Америчкој ваздухопловној и свемирској администрацији (НАСА) и другим потенцијалним купцима. Покушај слетања на Месец био је планиран је за 23. фебруар.

Астроботиков циљ је био да испоручи пет Насиних инструмената на површину Месеца, како би се проучавало локално окружење пре повратка астронаута касније ове деценије.

Да је летелица "Перегрин" успела да слети, била би то прва америчка мисија у пола века која је то учинила, и први приватни подухват.

До данас су само владине агенције из САД, Совјетског Савеза, Кине и Индије успеле да управљају контролисаним слетањем на Месец.

Астроботикова мисија је била у невољи већ 8. јануара, али је за утеху то што је у тешким околностима наставила да оперише у свемиру више од десет дана.

„Истраживање свемира је игра учења, посебно у овој фази, и не би требало да гледамо на ово као на неуспех; требало би да гледамо на ово као на невероватан инжењерски успех“, рекла је Шан Кливер, „Ербасов” менаџер за европски сервисни модул Орион, за Би-Би-Си.

„У једном тренутку је изгледало као да је ова мисија осуђена на пропаст, али је тим инжењера и научника успео да ради заједно, да реши проблеме и обнови неке способности свемирске летелице и на крају је усмери назад на Земљу. Мислим да је то прилично импресивно”, додала је.

Проблем са погоном летелице праћен је цурењем горива из напуклог резервоара. Ово је стварало потисак, окретало летелицу и спречавало је да соларне панеле усмерава ка Сунцу – што је од виталног значаја за одржавање напајања.

Астроботик је на друштвеним мрежама објавио видео који приказује поглед на Земљу са свемирске летелице пре него што је изгорела.

Без обзира на овакав крај приче, нека опрема на броду била је активирана, што је доказало њихову могућност примене, а неки су чак могли да прикупе податке, као што су информације о природи радијационог окружења између Земље и Месеца.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво