„Мајкрософт" претиче „Епл", смене на врху листе навреднијих компанија на свету

Забележена су померања око прве позиције на листи највреднијих компанија света, и то као резултат изузетно лошег почетка пословања „Епла" у овој години у односу на претходне. Због раста вредности деоница „Мајкрософта", ова америчка компанија избила је на врх списка највреднијих.

„Мајкрософт" претиче „Епл", смене на врху листе навреднијих компанија на свету „Мајкрософт" претиче „Епл", смене на врху листе навреднијих компанија на свету

Акције „Мајкрософта“ бележе нагли раст. Растом у четвртак (11.01.2024.) од 0,7 одсто, компанији је дата тржишна вредност од 2,865 билиона долара. Вредност акција је и раније била повећана па је „Мајкрософт“ накратко вредео чак 2,903 билиона долара.

Акције „Епла“ су билепо вредности 0,9 одсто слабије, што је компанији дало тржишну капитализацију од 2,871 билиона долара. Иначе, две компаније годинама се утркују око првог места по вредности.

„Било је неизбежно да `Мајкрософт` у једном моменту престигне `Епл` пошто `Мајкрософт` расте брже, и има више користи од генеративне АИ револуције“, рекао је финансијски аналитичар Гил Лурија.

Вредност „Еплових" деоница у текућем месецу је смањена за 3,3 посто, док је вредност „Мајкрософтових" деоница у јануару порасла за 1,8 посто.

Разлог за смањену вредност деоница компаније „Епл" лежи у забринутости око продаје његових производа. Очекује се да ће она бити слаба, нарочито на огромном кинеском тржишту.

На Вол стриту тренутно је применто позитивно расположење када је у питању „Мајкрософт", односно, брокери препоручују куповину деоница те компаније, преноси Ројтерс.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво