Научници развили гориво за авионе од људског измета

Научници у лабораторији у Глочестеру успешно су претворили људски измет у авионско гориво, веома слично керозину, пише Би-Би-Си.

Извршни директор „Гајерфлај грин фјулз“ Џејмс Хајгејт каже да су желели да пронађу веома распрострањену, а јефтину сировину: „Наравно, измета има колико хоћете.“

Тестови које су спровели међународни независни регулатори утврдили су да је ново гориво веома слично конвенционалном гориву за авионе.

„Фајерфлај“ је сарађивао са Универзитетом Кранфилд како би проценили загађење од горива. Дошли су до тога да ново гориво има 90 мањи угљенични отисак од уобичајеног авионског горива.

Хајгејт је посветио две деценије развоју горива са ниским уделом угљеника. Објашњава да иако ново гориво има хемијских сличности са фосилним горивом попут керозина, оно се од њега разликује по томе што није фосилног порекла.

„Наравно, енергија би била коришћена у производњи, али би загађења од њега било 90 одсто мање, што је невероватно“, каже Хајгејт.

Укупно, авијација је одговорна за око два одсто укупних угљеничних емисија. Иако овај проценат делује мали, он се рапидно повећава.

Упркос томе што постоје напори у развоју електричних авиона, врло су за сада ограничени. Чак и када би до таквог пробоја дошло брзо, пребацивање целе индустрије авио-превоза на нову технологију трајало би деценијама.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво