Читај ми!

Колико треба страховати од (зло)употребе вештачке интелигенције

У Српској академији наука и уметности научници из земље и региона разговарали су о изазовима које носи вештачка интелигенција. Истичу да не треба страховати од технологије већ од начина на који је људи употребљавају.

Све је јасније да је са широком применом вештачке интелигенвије свет ушао у велику технолошку револуцију. Појава Chat GPT довела је генеративну вештачку интелигенцију у контакт са многима који нису превише обраћали пажњу на њу сматрајући да је то далека будућност.

„Постоје две врсте вештачке интелигенције. Једна је ова на којој данас радимо и зовемо је вештака интелигенција или машинско учење. Друга је генерална вештачка интелигенција, која ће вероватно доминирати у будућности и зато се о томе сада доста и прича“, рекао је др Бранислав Кисачанин из Института за ВИ у Новом Саду.

Вештачка интелигенција већ увелико помаже научницима у раном дијагностиковању болести и одабиру терапије.

На основу детаљних података о симптомима, квалитету живота и другим искуствима пацијаната а које софтвер обради, лекари лакше доносе одлуке.

„Помоћу машинског учења и вештачке интелигенције ми добијамо предикцију, односно кажемо да, на пример, трудница која је удаљена од свог места где је рођена, или има мутације неког гена или има повишено гвожђе, је у већем је ризику од настанка одређене болести“, каже др Алдина Авдић из Државног универзитета у Новом Пазару.

Фармацеутска индустрија је област у којој се вешашка интелигенција већ доказала. Уместо деценијских испитивања у развоју лекова, научници помоћу суперрачунара за неколико месеци могу да дођу до првих резултата.

„Помоћу ВИ сада научници могу много брже да откивају нове лекове. И ускоро ћете видети велики број лекова и за болести за које никада нисте чули, јер сада фармацеутска индустрија може да приушти лекове за неке мање примећене блести да и њих нападне“, додао је др Кисачанин.

Научнике највише забрињава злоупотреба вештачке интелигенције, али и могућност да се људи све мање образују и уче, препуштајући већину својих делатности алгоритмима вештачке интелигенције.

Ипак, сагласни су и да ће радници који не усвајају добробити нових технологија врло брзо доживети да њихове вештине застаре.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво