Читај ми!

Друга срећа за Маска и „Старшип“ – успешно лансирање најмоћније ракете, али само прве две фазе

Тридесет три „раптор“ мотора истовремено су се упалила и успешно лансирала „Старшип“, најмоћнију ракету у историји за коју се надају да би једнога дана могла да носи људе и терет на Месец и Марс. Трећи део ракете је први пут успео да изађе из земљине атмосфере, али је због губитка контакта покренут систем за самоуништење.

Главни проблем прошлог лансирања била је моћна погонска прва фаза „супер хеви“ сачињена од 33 мотора „раптор“, који су се овога пута синхронизовано и истовремено упалили и лансирали ракету из свемирског центра у Тексасу.

„Старшип“ је неколико минута након лансирања без икаквих проблема извео одвајање прве фазе током које је одбачен „супер хеви“ део, а остатак ракете наставио ка свемиру.

Оно што није било планирано јесте да је одбачена погонска фаза по одвајању експлодирала, па ће инжењери „Спејс екса“ (SpaceX) морати у наредном периоду да виде шта се тачно десило.

„Старшип“ је наставио уз потисак из друге фазе. Неколико минута касније, међутим, контрола лета изгубила је контакт са трећом фазом (она у којој би били преношени људи и терет) која је требало да почне да понире и падне у Тихи океан. Због тога је покренут систем за самоуништење.

Упркос томе, инжењери „Спејс екса“ сматрају пробу успешном, с обзиром на то да је лансирање и одвајање од погонске фазе летелице прошло без проблема.

Оснивач „Спејс екса“ Илон Маск нада се да ће једнога дана „Старшип“ постати јефтин, вишекратни систем који ће омогућити човечанству даље истраживање Месеца и Марса.

Први лет доживео катастрофу

Деби „Старшипа“ био је заказан за 20. април, а ракета је успела да се одвоји од тла у 8.30  по локалном времену. Одмах је, међутим, било јасно да се неки од 33 мотора нису улалили, а како је наставила да се пење све више мотора је отказивало.

Пре него што је „Старшип“ могао да се одвоји од погонске фазе, читава ракета је почела неконтролисано да се врти и експлодирала је четири минута након полетања.

Да ствар буде гора, каснија истрага је показала да је „Старшипов“ систем за самоуништење такође заказао, а поврх свега прва погонска фаза ракете скоро је уништила лансирну рампу током полетања.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво