Читај ми!

Творац ChatGPT-ја, који је упозоравао на опасности од вештачке интелигенције, избачен из компаније коју је водио

Сем Алтман више није шеф компаније "OpenAI", након што су га чланови главног одбора сменили јер су изгубили веру у његову способност да води компанију.

Одбор је навео да Алтман није био „искрен у својој комуникацији“ и да је то нашкодило његовој способности да извршава одговорну улогу.

Компанија "OpenAI", која је створила ChatGPTчетбот са вештачком интелигенцијом, покренула је огроман талас узбуђења крајем прошле и почетком ове године због могућности вештачке интелигенције (ВИ).

Тридесетосмогодишњи Алтман, који је водио и помогао у покретању фирме, такође је постао и нека врста портпарола за читаву индустрију ВИ. Упозоравао је и на опасност од пребрзог развоја и могућности ВИ, а сведочио је и пред Конгресом САД.

„Било је ово трансформативно искуство за мене, али надам се и за читав свет. Највише од свега сам волео да радим са талентованим људима. О томе шта ћу даље, обавестићу вас касније“, написао је Алтман на друштвеним мрежама.

Одбор компаније је навео да је захвалан Алтману за све доприносе, али сматра да је време за ново вођство.

„Више немамо поверења у његову способност да води 'OpenAI'“, истиче се, између осталог, у саопштењу.

Тектонски поремећај у индустрији

Вест о смени покренула је бројне реакције у индустрији ВИ.

Бивши шеф „Гугла“ Ерик Шмит назвао је Алтмана „својим херојем“, додајући да је променио „колективни свет заувек“.

Председник и суоснивач компаније "OpenAI" Грег Брокман рекао је да је шокиран потезом одбора и најавио да ће дати отказ на своју позицију у фирми након што је Алтман смењен.

„Изузетно сам поносан на оно што смо заједно направили у мом апартману пре осам година. Прошли смо кроз свашта и постигли много тога упркос изазовима које је, како се чинило, било немогуће превазићи. Ипак, због данашње вести дајем отказ“, истакао је Брокман на мрежи Икс.

"OpenAI" је почео као непрофитна организација 2015. године, а 2019. је реструктурисан и подржао га је „Мајкрософт“ који је уложио милијарде долара.

Пре недељу дана појавиле су се информације "OpenAI", наводно, планира да почне да продаје акције компаније инвеститорима, чиме би тржишна вредност компаније достигла више од 80 милијарди долара.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво