Читај ми!

Немаш с ким да причаш? Нема проблема! Инстаграм и ВИ ће да ти направе „пријатеља“

Судећи на основу кода унутар апликације „Инстаграм“, Закербергови инжењери раде на томе да омогуће људима да стварају „пријатеље“ засноване на вештачкој интелигенцији са којима би могли да разговарају.

Није тајна да „Мета“ ради на разним алатима вештачке интелигенције, али овог пута је у фокусу разговор са људима. Према првим наговештајима, личности настале употребом вештачке интелигенције могле би се придружити разговорима и чак збијати шале.

Неке напредније верзије могле би да омогуће разговоре са ВИ верзијама познатих личности или са предузећима, на пример.

Али изгледа да је нови алат посебно усмерен на омогућавање људима да превазиђу досаду или усамљеност тако што ће људима омогућити да изаберу личност свог ВИ пријатеља, а затим да разговарају са њим/њом.

Алесандар Палузи, стручњак за апликације, пронашао је референце на нову функцију унутар платформе. Из „Инстаграма“ су одбили да коментаришу, али је познато да компанија ради на низу функција које никада не стижу у јавну верзију апликације.

Чини се да се на основу кода може закључити да би људи могли да бирају пол, старост и етничку припадност свог другара иза којег стоји вештачка интелигенција. Затим би одабрали личност уз помоћ низа карактеристика, па би пријатељ могао да буде ентузијастичан или духовит.

ВИ пријатељ тада би добио име и лице, а корисници би могли да ћаскају са њима преко Инстаграмове функције директних порука.

Слични алати су у развоју и за друге „Метине“ платформе, као што су Вотсап и Месенџер.

И друге апликације, као што је Снепчет, радиле су на сопственим чет-роботима заснованим на вештачкој интелигенцији, којима се могу слати поруке на исти начин као и правим, реалним пријатељима.

Личност иза које стоји вештачка интелигенција по избору корисника

Прошлог месеца, Мета је покренула чет-ботове са мноштвом личности.

Марк Закерберг је јавно рекао да Мета ради на више модела вештачке интелигенције, усмерених на различите сврхе, који ће бити доступни за ћаскање. Недавно је рекао да компанија не мисли да желимо да постоји једна велика суперинтелигенција и да ће уместо тога изградити различите системе вештачке интелигенције са којима се може разговарати у различитим контекстима.

Неки од њих могу бити направљени за предузећа, на пример, тако да вештачка интелигенција може да разговара са људима о питањима као што су повраћај новца, или да креатори могу да изграде вештачки интелигентне системе који опонашају њихову личност како би обожаваоци могли да разговарају са њима. Али други би могли бити само за разговор са пријатељима, објаснио је Закерберг.

„Имаћемо безброј случајева употребе за које мислим да су само забавне. Мислим да ће постојати ВИ које могу да причају вицеве, тако да их можете укључити у ћаскање са пријатељима. Размишљам много о томе, јер смо ми друштвена компанија“, рекао је први човек „Мете“ током подкаста код Лекса Фридмана.

Мислим да у основи помажемо људима да се повежу на различите начине. Део онога што ме одушевљава је како да омогућите оваквим вештачким интелигенцијама да олакшају везу између две особе или више њих, ставите их у групно ћаскање, учините групно ћаскање занимљивијим без обзира на ваша интересовања, спорт, моду, тривијалности“, поручио је Закерберг.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво