Читај ми!

Маск: Вештачка интелигенција биће паметнија од човека, радна места неће бити потребна

Први пут ћемо се суочити са нечим што је паметније од најпаметнијег човека. Тешко је рећи тачно када, али у једном тренутку радна места више неће бити потребна, навео је амерички иноватор и милијардер Илон Маск на Самиту о безбедности развоја вештачке интелигенције у Лондону. Британски премијер Риши Сунак додао је да владе и компаније морају да заједно раде на тестирању нових модела вештачке интелигенције.

У Британији је одржан први самит о безбедности развоја вештачке интелигенције у историји. Најављено је ново партнерство влада и компанија на безбедности тог сектора.

Стотињак одабраних припадника глобалног политичког и технолошког врха два дана је расправљало коме треба поверити безбедност развоја вештачке интелигенције.

Повратак коренима

Елитни самит био је за представнике информационих технологија својеврсан повратак технологије коренима.

Британски краљ Чарлс Трећи у поруци скупу објаснио је зашто је Уједињено краљевство „са поносом домаћин самита у Блечли парку.

„Блечли парк је место рођења модерног рачунарства где је Алан Туринг направио први модерни рачунар, дешифровао нацистичку машину за кодирање „Енигму“ и положио темеље новог дигиталног доба. Сваки прелазни период, па и овај чији је вештачка интелигенција весник, увек носи дубоке изазове, и треба се припремити за нежељене последице“, упозорио је британски краљ Чарлс Трећи.

Кина од животног значаја за самит

Иако критикован, британски премијер Риши Сунак инсистирао је на присуству представника Кине.

Иноватор Илон Маск истакао је даје током недавне посете Кини увидео да Пекинг озбиљно схвата безбедност вештачке интелигенције и да би без представника те земље, самит у Енглеској био бесмислен.

Маск је прецизирао да су светски епицентри развоја вештачке интелигенције Калифорнија и јужни Лондон.

Британски премијер Риши Сунак је објавио стварање института за безбедност вештачке интелигенције у Америци и Британији.

Он је додао да су „владе и компаније за развој вештачке интелигенције, које размишљају на сличан начин, постигле споразум, који представља прекретницу“.

„Радићемо заједно на тестирању нових модела вештачке интелигенције пре него што буду јавно доступни“, најавио је Сунак чиме посредно објављује да су високо-технолошке компаније пристале да се ставе под државни надзор.

После разговора са британским премијером у улици Даунинг број 10, потпредседница Сједињених Држава Камала Харис оценила је да „вештачка интелигенција има потенцијал за највеће добро, али и највеће зло“.

„Сајбер напади до сада невиђених размера, које би омогућила вештачка интелигенција, али и биолошко наоружање, који би вештачка интелигенција створила, угрозили би животе милиона људи“, каже Харисова.

Сунаков подкаст

Новинари су били само неми сведоци необичног разговора Сунака и Маска где је британски премијер себи доделио улогу водитеља подкаста.

Седмој сили није било дозвољено да ишта пита.

Маск је њен развој назвао „највећим реметилачким фактором у историји човечанства“.

Он истиче да је неопходно да сваки робот има неку врсту прекидача, независног од Интернета, којим би могао да буде неутралисан у сваком тренутку.

„Први пут ћемо се суочити са нечим што је паметније од најпаметнијег човека. Тешко је рећи тачно када, али у једном тренутку радна места више неће бити потребна. Моћи ћете да радите из личног задовољства, али вештачка интелигенција ће све обављати“, тврди Маск.

Илон Маск не може да се одлучи да ли та визија будућности ствара лагоду или нелагоду.

Једно је сигурно, први корак ка партнерству високе технологије и влада ка регулисању развоја вештачке интелигенције је начињен овде где је ера рачунарства и почела – у Блечли парку.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво