Читај ми!

У Венецији 700 надзорних камера контролише све аспекте свакодневног живота

Више од 700 видео камера надзире свакодневна дешавања у Венецији. Сви подаци скупљају се у напредном Контролном центру локалне полиције, под називом ,,Смарт рум" који је посетила наша дописница из Италије, Сања Лучић.

На Изола Нова дел Тронкето у Венецији, где је седиште локалне полиције, налази се нови, врло напредан Центар за контролу града који од Венеције чини тзв. „смарт сити. У истој згради се налази неколико сала за контролу, од оперативне централе телекомуникација до оне за полицијски видео надзор, које су повезане са паметном собом за контролу нове генерације, и које путем програма за анализу базе података, као и видео надзором, омогућавају општини Венеција, као и полицији, да понуди граду боље услуге, као и гаранције на плану безбедности.

„Ово је једна врста контролног торња насталог по жељи градоначелника Венеције у коме се уживо прате све услуге које град нуди, што је јако важно у време великих манифестација попут фестивала, карневала и концерата. Овде постоји тим састављен од различитих стручњака који све што се догађа прате, и одговарају на захтеве – у реалном времену. То је велики рудник података који се чувају максимално седам дана. Настао је захваљујући 'Венису' – информатичкој компанији општине Венеција и телефонској компанији ТИМ која је реализовала већину овога што видите“, објашњава Марко Бетини, директор Venis smart control room-а.

Више од 700 видео камера високе резолуције снима 24 сата дневно седам дана у недељи све оно што се дешава на улицама и каналима Венеције и све се то види на огромном видео зиду дужине 11 метара. Оне су у стању да пруже информације о броју особа које су прошле кроз град или да укључе аларм уколико се виде људи који трче услед неке опасне ситуације.

На овај начин град Венеција зна и колико је чамаца, бродова, гондола прошло кроз сваки канал града. Са друге стране, захваљујући подацима са наших мобилних телефона, могуће је знати да ли је посетилац становник Венеције или не, да ли се ради о особи која ради у Венецији, или је ту дошла само туристички.

„Када је реч о приватности ми поседујемо збирне, а не појединачне податке. То значи да, на пример, можемо да знамо колико је тренутно у граду српских држављана или било које друге националности, али не и ко су они. Видео надзор не користи препознавање лица, а телефонске ћелије пружају повраћај података са наших мобилних телефона, који нам пружају информације о томе да ли су особе овде туристички, живе у граду или раде у њему. Не поседујемо личне податке људи и у том смислу ваша приватност је заштићена“, напомиње Бетини.

Коришћењем вештачке интелигенције и алгоритама за видео анализу, могу да се спрече критичне ситуације, али и да се планира развој града који има врло осетљив екосистем са огромном притиском туриста. Захваљујући овим подацима могуће је позабавити се темом превеликог туризма усвајајући и иновативне системе за побољшање квалитета туристичког боравка у Венецији, али и живот његових становника.

„Ми ћемо од пролећа 2024. године, увести експерименталну фазу од 30 дана до септембра месеца, која укључује улазницу у град, као за музеј. То ће функционисати за време празника када у град долази највећи број туриста, а ова паметна соба даје нам пуно корисних података о туризму“, наводи Микеле Зуин, саветник за буџет Венеције.

Овај систем контролише рад градског превоза, сакупљање отпада, временске услове, плиму и осеку, те прилив људ у град... дакле, све оно што је везано за свакодневни живот, али и за ванредне ситуације. На милион података које свакодневно пристижу у паметну собу, архивирају се у такозвано језеро података, које показује како функционише град и шта треба да се побољша у свим секторима.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво