Читај ми!

Као да се подразумевају - коме заправо треба да захвалимо што носимо водоотпорне мантиле

На данашњи дан, 23. јула, пре 180 година, преминуо је Чарлс Мекинтош, хемичар, најпознатији по проналаску непромочиве тканине за кишне огртаче.

Мекинтош је рођен у Шкотској 29. децембра 1766. године. На почетку каријере, радио је као чиновник за једног трговца у Глазгову, али је са 19 година већ одустао од тога, да би се бавио својом истинском страшћу: хемијом.

Са 20 година Мекинтош је отворио сопствену фабрику у Глазгову која је радила на иновативним методама. Док је експериментисао са хемијском нафтом (уљаним течним нуспроизводом катрана), наишао је на нешто што је заувек променило начин на који се облачимо – а односи се и на нашу околину.

Године 1823. Мекинтош је патентирао свој нови процес: Стављањем слоја течне гуме (направљене од нафте) између два слоја тканине, створио је нови материјал који ће бити отпоран на воду, а истовремено остаје флексибилан и носив. Отпоран на влажне и кишне услове, нова тканина је била савршена за израду капута и мантила.

Иако данас Мекинтош капут може бити безвременски класик, када је први пут продат, био је то прави технолошки пробој.

Почетком 19. века, када синтетичка влакна на која смо се ослањали нису била доступна, а прављење водоотпорне одеће био је стални изазов.

Када је Чарлс Мекинтош патентирао своју супериорну методу гумирања тканине, створио је нови производ који је одмах постао успех.

Његови први капути су међутим, имали проблема са мирисом, крутошћу и тенденцијом да се топе по врућем времену, али они су у великој мери решени патентирањем нове иновације: вулканизацијом гуме 1843.

Иако процес Чарлса Мекинтоша није био савршен и временом би се стално побољшавао, био је далеко супериорнији од било ког другог производа. Такви капути убрзо су постали свеприсутни а име Мекинтош је дефинисало читаву категорију одеће.

Мекинтош и даље производи капуте изненађујуће једноставним процесом који користи исту технологију као и приликом прављења оригиналних Мекинтош капута.

Основни материјал је и даље „везани памук“ који се сада производи у Јапану пре него што се испоручује фабрикама одеће. Кројач од тог памука реже сваки појединачни комад спреман за шивање и лепљење.

Сваки шав је залепљен ручно а потом и прошивен. На сваки шав наноси се додатно - лепак на бази гуме.

Макинтош капут је својеврсна икона британске моде. Први Мекинтош капут је продат 1823. године и од тада је Мекинтош постао да дефинише класични британски стил скоро 200 година, али је његова популарност постала глобална.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво