Читај ми!

„Упозорио сам вас“ – Џејмс Камерон страхује од трке у наоружавању вештачком интелигенцијом

Канадски редитељ Џејмс Камерон упозорава на потенцијалну трку у наоружавању вештачком интелигенцијом која би подсећала на хладноратовско наоружавање нуклеарним арсеналима и која би једног дана могла да доведе до уништења човечанства.

Говорећи за телевизију Си-Ти-Ви (CTV), један од најнаграђиванијих редитеља рекао је да верује да би вештачка интелигенција једнога дана могла да доведе до уништења и истребљења човечанства, страх који деле и многи челници технолошких гиганата.

„Апсолутно делим њихову забринутост. Упозорио сам вас још 1984. године и не слушате“, истакао је Камерон, алудирајући на филм Терминатор о роботу-убици чији је творац интелигентни суперкомпјутер Скајнет, а који је у будућности довео до скоро потпуног уништења цивилизације.

Према његовим речима, највећа претња човечанству је коришћење вештачке интелигенције као оружја.

„Мислим да ћемо ући у нешто еквивалентно нуклеарном наоружавању, само са вештачком интелигенцијом: ‘Ако је ми не направимо или не искористимо, други хоће’. И тако ће онда ескалирати“, навео је Камерон.

У случају да се вештачка интелигенција појави на бојном пољу, компјутери ће тако брзо повлачити потезе да „људи више неће моћи да се умешају“. Таква технологија не би оставила могућност за мировне преговоре или примирја.

„Када се суочавате са потенцијалним сценаријом ескалације до коришћења нуклеарног оружја, деескалација је најважнија. Пауза, смиривање тензија. Али хоће ли вештачка интелигенција то урадити? Неће“, напоменуо је редитељ.

Прослављени филмаџија је и раније износио слична упозорења, наводећи да иако вештачка интелигенција „може да буде сјајна“, она такође може да „буквално доведе до краја света“.

Многи људи из технолошког света имају слично мишљење и сматрају да вештачка интелигенција треба да буде један од приоритета када се посматрају велики друштвени ризици, попут пандемија и нуклеарног рата.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара