Читај ми!

Вештачка интелигенција донела и једно ново занимање

Када је у питању радно место, више конкуренцију не видимо у колегама, већ у вештачкој интелигенцији. Да ли са појавом ChatGPT-jа више не постоји „сигуран посао“?

Медији преносе, паника се шири – угрожено је 300 милиона радних места у Америци и Европи, а главни кривац је – вештачка интелигенција.

„Оно о чему се прича је заправо да ће у неком наредном периоду око четвртине задатака, укупног времена које људи троше на различите задатке, бити ослобођено захваљујући ChatGPT-ју или неким сличним моделима, али то не значи да ће четвртина послова нестати... Оно што видимо сада у протеклих шест месеци, јесте да се појавило једно ново занимање, а то је оператор упита или инжењер упита у Западној Европи или Америци. То су људи који умеју добро да формулишу упите који се шаљу ка ChatGPT-ју, и они у неким земљама имају чак петоцифрене плате. И врло често нису програмери или инжењери, него су људи који долазе из рецимо научних области које имају везе са језиком", рекао је Тадеј Курепа из Иницијативе „Дигитална Србија“.

На листама потенцијално угрожених занимања високо су позиционирани новинари, сценаристи и сви други којима је у опису посла креативно писање.

„Мислим да је заиста битно разумети да то што је генеративни модел који може да генерише текст не значи да може да ради неке друге ствари које ради човек, а посебно не да се бави креативним писањем, у смислу стваралачког процеса. Познајем низ људи који су сценаристи који се баве писањем, који су новинари и они су са ентузијазмом прихватили ChatGPT, и користе га у свакодневном послу да би могли да провере, додатно упеглају неке од ствари које раде, да би могли да убрзају своје процесе”, додаје Курепа.

Извесно је да ће овај модел вештачке интелигенције постати уобичајен – неке компаније у свету руковање њиме већ сматрају пожељном вештином, а сваки појединац радо ће га прихватити кад схвати да ипак није надмоћнији од њега самог.

петак, 22. септембар 2023.
31° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"