Читај ми!

Наука за све – отворен 65. Међународни сајам технике и техничких достигнућа

У Београду је отворен 65. Међународни сајам технике и техничких достигнућа. У наредна три дана окупиће 500 излагача, од којих ће 200 бити из иностранства.

На њиви су Лала и Соса, али не Банаћани на које смо навикли, већ роботи опремљени сензорима за проверу стања земљишта и тренутних потреба биљке, али и сензорима за рано откривање болести.

Такву слику српске пољопривреде у будућности види новосадски Институт „Биосенс“. Све информације са њиве пољопривредник добија преко апликације на мобилном телефону.

„Већ сада у Србији не може да се нађе довољан број радника у сезони тако да ће роботи имати значајну будућност. Показана је и будућност исхране у смисли вештачког меса које ћемо у будућности штампати на три-де принтерима“, наводи Владимир Црнојевић, директор института „Биосенс“.

Они су само један од српских излагача окупљених на јединственој изложбеној поставци: Играј за човечанство! Наука за све. Њу чине факултети, институти, научно-истраживачки центри и научно-технолошки паркови.

„Мислим да је крајње време да се много шире упознамо са науком и са новим технологијама јер то је једини начин да их разумемо и да их користимо за бенефит свих. Све иновације које смо овде приказали подржане су кроз различите програме државе“, наглашава Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

Високотехнолошка индустрија је грана домаће привреде која најбрже расте. Прошлогодишњи извоз ИТ сектора износио је 2,7 милијарди евра, док је у прва два месеца 2023. године остварен раст од 44 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, подсећају надлежни.

„ИКТ сектор је постао један од најперспективнијих, значајна извозна грана која већ данас пружа пуно, али од које се у будућности још више очекује. Свака наредна године је кад нам је у питању ИКТ сектор рекордна“, истиче Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација.

Међународни Сајам технике отворен је до 19. маја. Цена улазнице је 500 динара, док је за ђаке и студенте улаз бесплатан.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара