Читај ми!

Српски форум о управљању интернетом – IGF Србија 2023

Српски форум о управљању интернетом – IGF Србија и ове године разматра теме које се налазе под лупом међународне интернет заједнице и Форума о управљању интернетом Уједињених нација, процесе и политике који утичу не само на начин на који користимо интернетом омогућене технологије, већ и околности у којима живимо у дигиталној ери.

Српски форум о управљању интернетом – IGF Србија 2023 Српски форум о управљању интернетом – IGF Србија 2023

Како одржати и побољшати координацију и управљање и каква је уопште будућност интернета, имајући у виду изазове које глобално и локално доноси сложена геополитичка ситуација, једна је од кључних тема предстојећег Форума.

Разговараће се о дигиталним правима и изазовима које доноси питање дигиталног надзора, о дигиталном трагу који сви остављамо користећи дигиталне технологије, о томе која су наша права у дигиталном окружењу, како се најчешће нарушавају, како да их штитимо односно, остварујемо.

Други део програма биће посвећен сесијама које у фокус стављају вештачку интелигенцију и околности у вези с пословањем у ИТ индустрији. Током панела „Вештачка интелигенција између технологије права и слобода“ разматраће се сам технолошки степен развоја алгоритама, али и поглед међународних организација, наднационалних институција на изазове које развој вештачке интелигенције ствара, као и на изазове који у перспективи очекују правну науку.

ИТ бизнис у доба кризе и ужурбаног развоја технологија тема је панела током ког ће саговорници из српских ИТ предузећа и са ИТ тржиштем повезаних организација настојати да укажу како на изазове тако и на прилике које континуиране промене тржишних услова и технологија доносе.

Панелисти су представници међународних организација, владиних институција, невладиног сектора, водећих ИТ компанија, универзитета… Детаљи о програму и учесницима доступни су на адреси igf.rs. На истој адреси могуће је обавити регистрацију за присуство Форуму. Регистрација је обавезна због ограниченог броја места и отворена док се не попуни сала. За све који нису у прилици да прате догађај уживо биће омогућен је пренос на Јутјуб каналу РНИДС-а.

У склопу Форума, као део паралелног програма, у 10:30 у простору „Коска” Добрачина 59b, одржаће се Радионица за новинаре о сајбер безбедности.

Радионицу води Јован Милосављевић из Националног ЦЕРТ-а (РАТЕЛ) који ће указати на неколико најчешћих типова сајбер напада, објасниће како их препознати, које мере предострожности предузети, и како се бранити од истих уз практичне савете о томе како и појединци и редакције могу да буду безбеднији. Дијана Милутиновић из Фондације РНИДС говориће о нападима на ДНС, начинима да се предупреде, али и значају који интегритет интернет домена има за интегритет извештавања.

Током радионице ћемо разговарати о извештавању о сајбер нападима, важности улоге коју медији играју приликом подизања свести јавности о сајбер претњама и едукацији корисника интернета. Пред крај радионице биће приређена и практична вежба, симулација ситуације у којој је потребно искористити знања стечена током радионице.

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) и ове године је домаћин Српском форуму о управљању интернетом. Суорганизатори форума су Министарство информисања и телекомуникација, фондација Дипло, Интернет друштво Србије огранак Београд и компанија Грaнси, уз подршку организација USAID/Internews, RIPE NCC и ICANN, као и Канцеларије повереника за заштиту равноправности.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво