Читај ми!

Сајам науке и технолошких достигнућа - ходници изазова с којима се суочавамо

Међународни сајам технике и технолошких достигнућа отвара се 16. маја 2023. године на Београдском сајму. Сајам ће окупити стручњаке, иноваторе и љубитеље технологије из целог света.

Своја достигнућа на сајму технике представиће и Србија, а поставка носи назив „Играј за човечанство - наука за све“. За ђаке и студенте улаз је бесплатан уз индекс или ђачку књижицу.

Гостујући у Јутарњем дневнику министарка науке Јелена Беговић истакла је да ове године поставке изгледају мало другачије.

Сви факултети, институти и њихове иновације мало су „промешани" и направљена је једна тематска целина где ће бити приказано шта нам то наука доноси и како мења нашу свакодневицу.

"Грађани ће имати прилику да ходају кроз ходнике изазова с којима се суочавамо и решењима за њих.То је поставка између изложбе и сајма за све генерације", навела је министарка Беговић.

Истиче да се Србија фокусирала на информационе технологије и у том сектору, велики је успон у броју иновација. Са појавом вештачке интелигенције све се полако из ИТ сектора прелива у све нивое нашег живота.

"Ми смо на нивоу Министарства и државе фокусирани на биотехнолошке иновације од којих треба правити производе за тржиште. Спој информационих технологија и природних наука, укључујући биотехнологије, што доводи до настанка фантастичних иновација, нових лекова, вакцина, решења у пољопривреди, е-управи, дијагностици. Мислим да функционишемо све више преко телефона и дигиталних веза", рекла је Беговићева.

Министарка  науке Јелена Беговић  изабрана је и за председницу Одбора гувернера међународног центра за генетичко инжењерство и биотехнологију.

 „То је велика част и велико признање за Србију. Организацију су основале УН и ту је 69 земаља чланица окупљених око науке. Кроз размену знања у различитим сегментима ова организација помаже земљама у развоју, када је наука у питању, а без икакве  финансијске надокнаде. Србија је сада на челу тог управљачког тела организације и сарађиваћемо са земљама са којима до сада нисмо имали прилику да сарађујемо. То је једна од идеја Био4 кампуса“, истакла је министарка науке Јелена Беговић.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара