Читај ми!

Како су се „Гугл" и „Епл" удружили у борби против ухођења

„Епл“ и „Гугл“ поднели су план за борбу против праћења уз помоћ Air Tag-а и сличних гаџета.

Како су се „Гугл" и „Епл" удружили у борби против ухођења Како су се „Гугл" и „Епл" удружили у борби против ухођења

Две компаније, које стоје иза ајфона и софтвера који покреће андроид телефоне, заједно су поднеле предлог у коме се тражи постављање стандарда у циљу успостављања борбе против тајног надзора на блутут уређајима који су креирани да помогну људима да пронађу изгубљене кључеве, да прате свој пртљаг или да лоцирају друге предмете.

Овај концепт подржава и „Самсунг“ – који продаје највише андроид паметних телефона глобално, али и произвођача производа за праћење који су слични Air Tag-у, као што су Tile, Chipolo, Pebblebee...

Из компанија поручују да се надају да ће до краја године имати план. Air Tag који има цену од 30 долара постао је популаран одмах чим се појавио на тржишту 2021. године. Ипак, показало се да је такве уређаје лако злоупотребити, а полиција је пријавила да их поједини људи користе за праћење других особа, пише Гардијан.

„Блутут трејсери су створили огромне предности за кориснике, али такође доносе могућност нежељеног ухођења, а то захтева акцију у читавој индустрији како би се то решило“, рекао је потпредседник Гугловог инжењеринга за андроиде, Дејв Барк.

И „Епл“ и „Гугл“ сада желе да иду даље са новим индустријским стандардом за који кажу да ће помоћи у борби против надзирања и праћења.

Решење, за које су нацрт компаније поднеле Радној групи за интернет инжењеринг организацији која креира стандарде за интернет, дистрибуирало би се путем ажурирања софтвера за ајфон и андроид телефоне.

Ерика Олсен, виши директор пројекта Националне мреже за окончање насиља у породици, поздравила је напоре да се постави индустријски стандард за који верује да ће помоћи у заштити угрожених у насилним везама и других људи који су били мете овакве технологије. „Нови стандарди ће минимизирати могућности за злоупотребу ове технологије и смањити оптерећење одређених људи у откривању нежељених трагача“, рекла је Олсенова.

Нацрт је отворен за коментарисање заинтересованих страна у наредна три месеца.

 

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво