Читај ми!

Отказано лансирање "Старшипа", нови покушај за најмање 48 сати

Компанија "Спејс екс" милијардера Илона Маска отказала је дуго очекивано лансирање нове ракете без посаде "Старшип" у свемир. Уместо лансирања, обавиће се генерална проба, а нови покушај очекује се за најмање 48 сати.

Ракета висине готово 120 метара и дизајна да има двоструко већи потисак од свих досадашњих ракета требало је да буде лансирана у 14 часова по средњоевропском времену из објекта "Спејс екса" у Бока Чики у Тексасу.

Међутим, компанија је током одбројавања саопштила да отказује лансирање и да ће се нови покушај догодити за најмање 48 сати. Разлог је, како су навели, проблем са притиском у доњем делу покретача ракете, преноси Ројтерс.

Лансирање ракете у свемир би представљало први значајан корак у решености "Спејс екса" да врати људе на Месец, али и да први пут оду на Марс, за почетак као део Насиног новог програма "Артемис".

Ракета "Старшип" дизајнирана је тако да се може користити више пута како би људи и сателити помоћу ње летели у орбиту више пута, на исти начин као што млазни авиони могу да прелете Атлантски океан.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу