Читај ми!

Отказано лансирање "Старшипа", нови покушај за најмање 48 сати

Компанија "Спејс екс" милијардера Илона Маска отказала је дуго очекивано лансирање нове ракете без посаде "Старшип" у свемир. Уместо лансирања, обавиће се генерална проба, а нови покушај очекује се за најмање 48 сати.

Ракета висине готово 120 метара и дизајна да има двоструко већи потисак од свих досадашњих ракета требало је да буде лансирана у 14 часова по средњоевропском времену из објекта "Спејс екса" у Бока Чики у Тексасу.

Међутим, компанија је током одбројавања саопштила да отказује лансирање и да ће се нови покушај догодити за најмање 48 сати. Разлог је, како су навели, проблем са притиском у доњем делу покретача ракете, преноси Ројтерс.

Лансирање ракете у свемир би представљало први значајан корак у решености "Спејс екса" да врати људе на Месец, али и да први пут оду на Марс, за почетак као део Насиног новог програма "Артемис".

Ракета "Старшип" дизајнирана је тако да се може користити више пута како би људи и сателити помоћу ње летели у орбиту више пута, на исти начин као што млазни авиони могу да прелете Атлантски океан.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво