Читај ми!

Трећа срећа за иноваторе у Србији – НАЛЕД и Влада Србије отворили трећи „Стар тек“ програм

„Стар тек“ програм отворио је трећи годишњи конкурс намењен неформалним тимовима, стартаповима, микро, малим и средњим предузећима, који желе да уложе новац у развој иновативног производа, излазак на домаће и инострано тржиште или трансформацију пословања увођењем нових технологија.

Гост Јутарњег програма, Урош Анђелковић, сарадник за управљање пројектима у НАЛЕД-у, наводи да ће трећи конкурс бити отворен до 3. маја и за „Стар тек“ програм могу да конкуришу, пре свега микро, мала и средња предузећа која су регистрована до 31. децембра 2020, али могу да аплицирају и неформални тимови и стартапови који су регистровани после 1. 1. 2020. године.

„Путем нашег веб-сајта startech.org.rs заинтересовани могу да погледају пријаву, попуне документацију, пошаљу путем мејла, и то ће бити регистровано и кренути у даљу обраду“, истиче Анђелковић.

Пројекат спроводи НАЛЕД заједно са Владом Србије, а пружа прилику домаћим малим и средњим предузећима и стартап тимовима да се самостално, или у сарадњи с академском заједницом и истраживачким центрима, пријаве за грантове за улагање у дигиталну трансформацију свог пословања, истраживање и развој иновативних производа и услуга и њихов пласман на домаће и инострано тржиште.

„Циљ је да изродимо неке нове идеје које имају велики потенцијал и које могу свима нама да донесу нешто ново, а поред тога и да имамо побољшање услова живота, пре свега што се тиче здравља. Дакле, оно чиме желимо и да се похвалимо је то да је велики број пријава које смо имали и грантова који су подељени је управо из области здравства“, додаје гост Јутарњег програма.

Осим финансијске помоћи иновативне компаније у оквиру пројекта добијају и ваучере за око три хиљаде сати подршке консултаната за регистрацију патената, усклађивање с прописима, извоз на инострана тржишта и примену нових технологија.

Подржано већ 57 тимова

У претходна два циклуса „Стар тек“ је већ помогао 57 иновативних компанија да њихови пројектни планови постану стварност.

„Ускоро ће бити завршено свих 29 пројеката из првог циклуса. Пре два месеца се кренуло са спровођењем 28 пројеката који су додељени у оквиру другог циклуса. Тако да јако смо задовољни. Резултати су видљиви. Кренућемо у ревидирање пројеката и надамо се да ћемо моћи са свима да поделимо успехе пројекта“, истиче Урош Анђелковић.

На прошлогодишњем конкурсу средства су добиле и идеје попут самоодрживе еколошке куће, антикаријес гела, гела за гашење пожара, коша који враћа лопте после шута, паметне четкице за зубе паса и паметне кућице за љубимце, блокова за изградњу кућа са готово нултом потрошњом топлотне енергије, узгајање пчела у сопственом дому и паметних канти за одлагање амбалаже....

Кандидати су били из готово свих градова Србије: Београда, Ниша, Новог Сада, Чачка, Зрењанина, Краљева, Суботице, Бечеја, Крагујевца, Јагодине, Бољевца.

Пројекти већ дају резултате

Уз подршку „Стар тек“ пројекта први мобилни ЦТ скенер стигао је на тржиште Америке, а тим путем ће врло брзо и иновативни препарат против хелико бактерије који је добио дозволу за извоз у САД.

Такође, уз помоћ „Стар тек“ гранта настао је и први софтвер за откривање фалсификата брендираних производа у онлајн продаји.

„Креатори овог софтвера су нам се већ похвалили да су успели да нађу јако велике компаније које су заинтересоване да користе овај програм. Зато желим да охрабрим све који су заинтересовани да се путем наше платформе пријаве уколико имају било какву иновативну идеју како би њихови снови постали реалност“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму, Урош Анђелковић, сарадник за управљање пројектима у НАЛЕД-у.

Конкурс траје два месеца, а након провере свих поднетих захтева већ на јесен биће познати иноватори који ће захваљујући овом новцу бити корак ближе остварењу свог сна.Све добре иновативне идеје могу да освоје до чак 100 хиљада долара, као и менторску подршку за реализацију. Укупна вредност пројекта, за све три године, је пет милиона долара.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво