Читај ми!

Осим боље контроле над подацима шта све доноси web3 технологија

Протекле године свако друго ново радно место у нашој земљи било је у сектору информационих технологија. Увођење програмирања у школе, изградња научно-технолошких паркова и увођење специјализованих програма на факултетима, унапредило је развој те индустрије. Шанса за успех српским програмерима пружа се и на пољу нове web3 технологије.

Будућност интернета – тако заговорници примене нових технологија најједноставније дефинишу web3. Web1 нам је донео приступ интернету и огромном броју података. Web2 представља интернет какав данас познајемо и повезује се са појавом друштвених мрежа.

Основна идеја web3 интернета је да се умрежи расположив простор за чување података широм света, а да се информације не чувају на серверима великих корпорација.

„Информације не стоје садржане на једном месту већ су оне распрострањене и раширене на више различитих рачунара или модова и постоје мреже рачунара, односно сви корисници имају увид у базу података и та децентралзација чини скоро па немогућим да се те инфомрације мењају или бришу a да то корисници ne желе“, објашњава Анђела Ројевић из Суперкластера „Одличан 3“.

Нови технички и математички изазови које са собом носи технологија web3 траже нова решења. Како би заинтересованима приближили ову технологију кроз пројекат „Србија иновира“, уз помоћ водећих компанија у овој области, орагнизована је бесплатна web3 академија.

„План ја да кроз осам недеља, колико траје едукација, полазници стекну основна и мало напреднија зњања о web3 свету. На крају тих осам недеља сви полазници имају прилику да учествују у хакатону где ће показати своја зања“, навела је Анђела Ројевић.

„'Србија иновира', пројекат ICT хаба који се реализује уз подршку УСДА, је идентификовао четри најперспективније области за раст на пољу иновација у Србији. Блокчејн је свакако један од њих“, истакла је Ивана Вучелић и додала да постоје још три суперкластера који се односе на пољопривреду, медицину и гејминг и виртуелну реалност.

Иако, као и код свих нових техологија, постоје бројна питања на која нису познати одоговори, очекује се да ће у наредних десет година web3 донети потпуну контролу корисника над својим подацима, а самим тим и више приватности и безбедности на мрежи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво