Читај ми!

Вештачка интелигенција и револуција у филмској индустрији - холивудске продукције стижу у Србију

Млади српски филмски стваралац и холивудска звезда покрећу стартап који ће у Нови Сад довести велике холивудске продукције.

Познати холивудски глумац Тај Шеридан и српски филмски стваралац и стручњак за визуелне ефекте Никола Тодоровић представљају нови медијско-технолошки стартап - Wonder Dynamics, који ће пословати у Новом Саду. 

Wonder Dynamics користи вештачку интелигенцију и машинско учење за развој најсавременијих технологија и иновативних продукцијских алата, који ће независним филмским ствараоцима са нижим буџетима омогућити израду врхунских визуелних ефеката на нивоу најбољих блокбастер остварења. Уз то, Тодоровић и Шеридан најављују многобројне холивудске филмске пројекте који би се снимали у Србији, укључујући њихове сопствене.

Wonder Dynamics у Србији окупља тим стручњака за машинско учење и визуелне ефекте, који ради на продукцијском решењу базираном на вештачкој интелигенцији под називом Wallace PROduction. У циљу постизања врхунских резултата, компанија планира да запосли додатне стручњаке за визуелне ефекте, анимације и машинско учење.

У саветодавном одбору Wonder Dynamics-а, налазе се највећа имена светске кинематографије, познати амерички инвеститори и водећи стручњаци за развој вештачке интелигенције попут предузетника Џошуе Бара, холивудског продуцента Терија Дагласа, предавача на Универзитету Калифорније у Берклију и „Гогле" научника Ангџо Каназава, режисера, сценаристе и продуцента планетарно популарних филмова из Марвел серијала Џоа Русоа, који је режирао најуспешнији филм у историји, Осветници - Крај игре (Avengers: Endgame), чувеног филмског редитеља и сценаристе Стивена Спилберга, инвеститора Роберта Шваба, професора Технолошког института у Масачусетсу (МИТ) и шефа одељења за вештачку интелигенцију Антонија Торалбе и председника компаније "Film Finances, Inc", Грегорија Тратнера.

„Данас је снимање филма изузетно скупа инвестиција, зато верујемо да ће наш пројекат Wonder Dynamics бити од велике помоћи филмаџијама. Технолошки напредак у Холивуду је одувек омогућавао лакше, јефтиније и креативније начине снимања филмова. Као што је иновација дигиталних камера омогућила снимање независних филмова или компјутерски напредак ЦГ и 3Д аниминиране филмове, тако ће вештачка интелигенција створити потпуно нови начин у процесу стварања филма и допринети још већој синергији ИТ сектора и филмске индустрије. 

Вештачка интелигенција је још увек у зачетку, али не сумњам да ће бити једна од највећих револуција коју је филмска индустрија доживела. Зачетак иновација омогућава изједначавање услова у којима сви имају прилику да се такмиче и играју главну улогу у обликовању будућности. Због тога мислим да је ово велика прилика за Србију да се на време постави као лидер на тржишту и што је најважније да омогући талентованој деци из наше земље да испричају своје приче", рекао је Тодоровић.

Тај Шеридан, славни холивудски глумац млађе генерације, каријеру је започео са само једанаест година раме уз раме са Бредом Питом у филму Дрво живота

Светску славу стекао је глумећи у блокбастерима Играч број 1 (Ready Player One), који је Стивен Спилберг снимио према књизи Ернеста Клајна, Лето на обалама Мисисипија (Mud) и у улози  Cyclops-a у филмском серијалу X-Мен: Мрачни Феникс и X-Мен: Апокалипса.

„Ми у Wonder Dynamics-u смо окренути коришћењу најнапреднијих технологија у циљу даљег развоја филмске индустрије, померању граница наративног филмског стваралаштва и стварању нових могућности у оквиру индустрије. Веома смо срећни што развијамо овај пројекат у Србији, земљи која има обиље невероватних талентованих младих људи, како међу ВФX уметницима, тако и међу инжењерским заједницама које се баве вештачком интелигенцијом. Настављамо да истражујемо како ће изгледати будућност филмског стваралаштва и радујемо се сарадњи између наших тимова у Лос Анђелесу и Новом Саду", изјавио је Шеридан.

Таја ћемо већ у априлу гледати у новом филму Voyagers у коме глуми са Колином Фарелом. Тренутно снима Teneder Bar са Беном Афлеком, у продукцији Џорџа Клунија за Амазон платформу.

Вештачка интелигенција ће бити следећа велика револуција у Холивуду, а Wonder Dynamics развојем своје технологије у Србији, може представљати потенцијал за привлачење страних филмских продукција.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво