Криза пролази, љубитељи чамаца купују све више

У Београду је у току приредба коју сви на почетку сезоне с нестрпљењем очекују, и они који имају новца за глисере од пола милиона, али и они који би да пазаре гумењак од 600 евра. Сајам наутике ове године показује да криза пролази, да се тржиште стабилизује па број продатих мотора и чамаца полако почиње да расте. Скупљи чамци се продају на кредит, а јефтинији за кеш – ту се ништа није променило.

Кажу продавци да је време када су на сајму продавли једно, али велико и скупо половило прошло. Прошле године продат је брод од чак 350.000 евра, најновији модел, а ове године купци као да су се расподелили – има их више, а суме су мање, али ипак преко 100.000 евра.

Генерални директор „Гога ситема“ Горан Васић наводи да су за два дана имали капара у вредности од 300.000 евра, а да до краја изложбе очекују промет од неколико милиона евра.

Најскупљи изложен брод на свом трупу има читав колаж светаца и икона. Власник каже да вреди више од три милиона долара и да је урађен у једном арапском бродоградилишту.

Екипа РТС-а није успела да чује продајну цену, али очигледно је да то нико на овим просторима не може да плати.

„Купци мањих пловила купују за кеш док они други који купују скупе чамце иду на кредит и лизинг“, истакао је Драган Станимировић, специјализовани новинар ТУ магазина.

Стиже и ера електромотора на наше просторе, а они нису тако скупи, многи су јефтнији од садашњих ванбродских.

„Законска регулатива доступна је на интернету, али на неким нашим језерима већ је забрањена пловидба моторима са унутрашњим сагоревањем“, објашњава Бранко Лукић из компаније „Платнер Јамаха“.

Сајам ће ове године бити упамћен и по томе што се на једном месту не могу само купити чамци, већ и додатна опрема која је велики део наутике. Полако, и у овој области улазимо у токове, па је све више оних који унапред размишљају о безбедности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара