Отворен сајам технике

Јубиларни 60. међународни сајам технике и техничких достигнућа, на коме ће бити представљено више од 100 техничко-технолошких новости и иновација, отворен је на Београдском сајму.

На сајму учествује више од 500 излагача из 26 земаља, са четири континента Европе, Америке, Африке и Азије. Сајам ће трајати до петка, 20. маја, од 10 до 18 сати.

Та сајамска манифестација ове године обележава и 160 година од рођења Николе Тесле, који је својим техничким проналасцима и визијама заувек променио свет.

Тим поводом ће бити постављено неколико изложби о историји роботике са акцентом на Београдску школу роботике, Теслин трансформатор и друге, као и пројекти Савеза проналазача Србије.

На сајму ће бити представљени алати, роботи, напредни софтвери, савремена опрема за фабрике будућности, кућа и забавна електроника и друго.

Млади математичари који су освојили прво место на 33. Балканској математичкој олимпијади за ученике средњих школа у Тирани отворили су ту чувену сајамску манифестацију.

У њихово име сајам је прогласио отвореним добитник златне медеља Алекса Милојевић, који је поручио да му је изузетна част да отвори тај сајам и да ће се са својим другарима из екипе потрудити да унапреди овај свет у области науке, технике и инжењерства.

„Везе између науке и технике су многобројне, а техника је погон развоја привреде и индустрије. Ово је 60. сајам што показује колико дуго Србија посвећује пажњу развоју технике“, рекао је Милојевић Танјугу.

Млади математичари су у појединачној конкуренцији освојили две златне, једну сребрну и три бронзане медаље и њима је генерална директорка Београдског сајма Данка Селић уручила чек од 180.000 динара.

Златне медаље освојили су ученици Математичке гимназије Београд Алекса Милојевић и Игор Медведев, док је сребрну медаљу освојио Огњен Тошић.

Бронзана одличја припала су Алекси Константинову и Николи Садовеку из Математичке гимназије Београд, као и Николи Павловићу, ученику Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада.

Стручни пратећи програм чине бројна предавања, презентације, изложбе, семинари и скупови, међу којима и италијанско-српски скуп посвећен развоју и примени нових производних технологија и предузетништву у области прерађивачке индустрије.

На сајму ће националне изложбе имати Чешка, Словенија, Аустрија, Хрватска и Република Српска, а групне - регионалне привредне коморе Пожаревца, Ваљева и Крушевца.

На отварању 60. сајма је истакнуто да је први сајам организован још давне 1937. године, а затим после Другог светског рата 1957. године и да је остао до данас елитна сајамска манифестација и један од најважнијих развојних догађаја у региону.

Појединачне улазнице коштају 300 динара, групне 200, а за ђаке и студенте стручних техничких школа 100 динара. За паркирање путничких аутомобила плаћа се 100 динара по сату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије