Одложено прво лансирање са „Восточног“

Лансирање прве ракете с новог руског космодрома „Восточни“ одложено је због квара који ће вероватно бити отклоњен у року од 24 часа, јављају руски медији.

Ракета „сојуз“ требало је да буде лансирана јутрос у 5.01 по московском времену и да постави три сателита у орбиту.

Директор руске свемирске агенције „Роскосмос“, Игор Комаров, новинарима је рекао да је лансирање одложено због грешке у аутоматском контролном систему и да би проблем могао да буде решен за дан.

„Аутоматско заустављање лансирања десило се због грешака у раду аутоматског контролног система“, рекао је Комаров.

Одлагање није повезано с инфраструктуром космодрома, нити је изазвано људском грешком, саопштио је „Роскосмос“.

Председник Русије, Владимир Путин, дошао је на космодром у Амурској области на крајњем истоку Русије да би присуствовао првом лансирању. После одлагања, одлучио је да ту остане, док се не утврди да ли ће ракета бити лансирана у четвртак, рекао је портпарол Кремља, Дмитриј Песков.

Русија је изградњу новог космодрома почела 2012. године. Планирано је да то буде први национални космодром за цивилну употребу, који би такође смањио зависност руске свемирске индустрије од космодрома „Бајконур“ у Казахстану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се